Η Σεούλ θα επιβάλει νέες μονομερείς κυρώσεις εναντίον της Βόρειας Κορέας, έγραψε σήμερα ο νοτιοκορεάτικος Τύπος, ως αντίποινα για τη νέα εκτόξευση βαλλιστικού, διηπειρωτικού πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται μετά το πέρας μιας σπάνιας επίσκεψης στη Βόρεια Κορέα ενός υψηλόβαθμου αξιωματούχου του ΟΗΕ, του Τζέφρι Φέλτμαν, ο οποίος υπογράμμισε «την άμεση ανάγκη να προληφθούν λάθη υπολογισμού και να ανοίξουν οι δίαυλοι προκειμένου να περιοριστούν οι κίνδυνοι σύρραξης» με την Πιονγκγιάνγκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο η επιβολή νέων μονομερών κυρώσεων από τη Νότια Κορέα, για δεύτερη φορά σε διάστημα ενός μήνα, ενδέχεται να προκαλέσει την οργή της Πιονγκγιάνγκ.

Οι νέες κυρώσεις αφορούν 20 βορειοκορετατικές οντότητες, κυρίως τράπεζες και εμπορικές επιχειρήσεις, καθώς και 12 πρόσωπα, στην πλειονότητά τους τραπεζίτες, που από τη Δευτέρα θα περιλαμβάνονται στον μαύρο κατάλογο της Σεούλ, μετέδωσε το πρακτορείο Yonhap επικαλούμενο αξιωματούχο του νοτιοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Οι οργανώσεις και τα πρόσωπα αυτά εμπλέκονται στην παροχή των απαραίτητων πόρων για την ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής και σε παράνομο εμπόριο προϊόντων στα οποία έχει επιβληθεί εμπάργκο», διευκρίνισε ο αξιωματούχος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βάσει των κυρώσεων απαγορεύεται σε εταιρείες και πρόσωπα από τη Νότια Κορέα να έχουν εμπορικές σχέσεις με τις οντότητες και τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στον μαύρο κατάλογο.

Ωστόσο οι κυρώσεις αυτές έχουν κυρίως συμβολικό χαρακτήρα, καθώς οι συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών είναι ελάχιστες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης