Ο παγκοσμίου φήμης Ρώσος διευθυντής ορχήστρας Βαλέρι Γκεργκίεφ πραγματοποίησε χτες με την Εθνική Ορχήστρα της Γαλλίας συναυλία στο Champ-de-Mars, τιμώντας την Ημέρα της Βαστίλης ενώ ακολούθησε η παραδοσιακή εκδήλωση με βεγγαλικά.

Η εμφάνιση του Ρώσου διευθυντής ορχήστρας όμως δεν έγινε ευνοϊκά δεκτή από τον γαλλικό Τύπο, που επικεντρώθηκε στο γεγονός ότι «είναι προσωπικός φίλος του προέδρου Πούτιν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα γαλλικά Μέσα, παραμερίζοντας τη μουσική ιδιότητα του Γκεργκίεφ και τις συγκλονιστικές παγκόσμιες εμφανίσεις του επικεντρώθηκαν στις πολιτικές δηλώσεις του υπέρ του Βλαντίμιρ Πούτιν και την δήλωσή του ότι υποστηρίζει το ρωσικό νόμο εναντίον της προπαγάνδας «υπέρ των γκέι σε ανηλίκους».

Η γαλλική έκδοση της ιστοσελίδας «Huffington Post» επέκρινε ακόμη και την απόφαση του Γκεργκίεφ να δώσει κοντσέρτο στην Παλμύρα, πίσω στα 2016, μετά την ανακατάληψή της από ρωσικές δυνάμεις και συριακά κυβερνητικά στρατεύματα, μετά την κατοχή της από τζιχαντιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Ρωσική συμφωνική ορχήστρα υπό τον Βαλέρι Γκεργκίεφ είχε δώσει κοντσέρτο αφιερωμένο στα θύματα των εξτρεμιστών, στο αρχαίο ρωμαϊκό θέατρο της Παλμύρα που δεν είχαν καταστρέψει οι βάνδαλοι τζιχαντιστές, με στόχο «την ελπίδα για τον θρίαμβο της ειρήνης εναντίον της βαρβαρότητας και της τρομοκρατίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γκεργκίεφ είναι επικεφαλής του περίφημου Θεάτρου Μαριίνσκι και ήταν ο κύριος διευθυντής ορχήστρας της Συμφωνικής Ορχήστρας του Λονδίνου για την περίοδο 2007-2015 και είχε διατελέσει μουσικός διευθυντής της φιλαρμονικής του Μονάχου το 2015.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Γκεργκίεφ είχε καλέσει του ηγέτες των κρατών της Γης «να παραμερίσουν τις πολιτικές τους διαφορές και να κοιτάξουν πως μπορούν να φέρουν πιο κοντά όλον τον κόσμο με βάση ανθρωπιστικές και πολιτιστικές αρχές».

Πληροφορίες από RT.com 
Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης