Η πρωθυπουργός της Σκωτίας δήλωσε ότι το αποκεντρωμένο κοινοβούλιο με έδρα το Εδιμβούργο δεν θα συναινέσει στη νομοθεσία που είναι απαραίτητη για να παραμείνουν στον σωστό δρόμο τα σχέδια της Βρετανίας για το Brexit, δημιουργώντας ακόμη ένα ακανθώδες ζήτημα που πρέπει να ξεπεράσει η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι άφησε τη Δευτέρα να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να προσφέρει περαιτέρω παραχωρήσεις στη Σκωτία, την Ουαλία και στη Βόρεια Ιρλανδία, οι οποίες ανησυχούν ότι θα χάσουν εξουσίες κατά τη συνταγματική εναρμόνιση μετά την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αποκεντρωμένες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχουν τη δυνατότητα αρνησικυρίας στη νομοθεσία του Brexit, αλλά το να αγνοούνται οι επιθυμίες τους επιδεινώνει τις ήδη τεταμένες σχέσεις, ενισχύοντας τον εθνικισμό στη Σκωτία και περιπλέκοντας περαιτέρω την ήδη δύσκολη διαδικασία αποχώρησης.

«Δεν θα προσυπογράψω κάτι που ουσιαστικά υπονομεύει ολόκληρα τα θεμέλια πάνω στα οποία έχει χτιστεί η αποκέντρωση» δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC η Νίκολα Στέρτζον, της οποίας το κόμμα τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας. Όπως έχουν τα πράγματα, η κυβέρνηση δεν μπορεί να εισηγηθεί την έγκριση του νομοσχεδίου, τόνισε.

Ο υπουργός Ντέιβιντ Λίντινγκτον δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι περισσότερες από τις ήδη αποκεντρωμένες εξουσίες θα παραμείνουν αυτομάτως στο Εδιμβούργο, το Κάρντιφ και στο Μπέλφαστ, τις πρωτεύουσες των τριών περιοχών – πλην Αγγλίας – χωρών του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αλλά η βρετανική κυβέρνηση θα έκανε εξαιρέσεις, εάν πίστευε ότι αυτό θα έπληττε συνολικά το Ηνωμένο Βασίλειο» δήλωσε, με τα σχόλιά του να προκαλούν αντιδράσεις στη Σκωτία και να αντιστρέφουν, όπως φαίνεται, την πρόοδο που επετεύχθη μεταξύ των δύο πλευρών την τελευταία εβδομάδα.

Η κυβέρνηση Μέι χρειάζεται μια συμφωνία πριν από το καλοκαίρι προκειμένου να περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο το νομοσχέδιο για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το νομοσχέδιο θα κόψει επίσημα τους δεσμούς της Μ. Βρετανίας με την Ε.Ε. και θα αντιγράψει την ευρωπαϊκή νομοθεσία, μετατρέποντάς τη σε βρετανική.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης