H βρετανική αστυνομία έχει ήδη αποτρέψει την εφαρμογή «4 ή 5 τρομοκρατικών σχεδίων» το 2014, έναντι 1 κατά μέσο όρο τα προηγούμενα χρόνια, επιβεβαίωσε σήμερα ο επικεφαλής της Σκότλαντ Γιαρντ στο πλαίσιο εκστρατείας ευαισθητοποίησης των πολιτών.

«Τα τελευταία αυτά χρόνια ο μέσος όρος ήταν 1 (τρομοκρατικό σχέδιο) κάθε χρόνο, φέτος είχαμε 4 ή 5» δήλωσε ο Μπέρναρντ Χόγκαν-Χάουι στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχουμε διαπιστώσει αλλαγή τόσο στη συχνότητα όσο και στη σοβαρότητα των σχεδίων αυτών» προσέθεσε ο ίδιος, που δεν έκρυψε την «εντεινόμενη ανησυχία» του για τους «μοναχικούς λύκους».

Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, η Βρετανία πραγματοποίησε το 2014 σε περισσότερες από 250 συλλήψεις στο πλαίσιο της μάχης εναντίον της τρομοκρατίας.

Η Σκότλαντ Γιαρντ υπολογίζει σε περισσότερους από 500 τους Βρετανούς που έχουν φύγει από τη χώρα για να πολεμήσουν στις τάξεις οργανώσεων όπως το Ισλαμικό Κράτος και εκφράζει φόβους ότι θα μπορούσαν να σχεδιάσουν επιθέσεις επιστρέφοντας στη Βρετανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας βουλευτής από το Μπέρμινχαμ, ο Χαλίντ Μαχμούντ, δήλωσε στην εφημερίδα «Sunday Telegraph» ότι τα στοιχεία αυτά είναι σε σημαντικό βαθμό υποτιμημένα και ότι ο αριθμός των Βρετανών τζιχαντιστών ανέρχεται σε έως 2.000.

Ο Μπέρναρντ Χόγκαν-Χάουι κάλεσε τους πολίτες να βρίσκονται σε επιφυλακή προκειμένου να βοηθήσουν την αστυνομία. Αύριο αναμένεται να ξεκινήσει μια εκστρατεία με αυτό το σκοπό.

«Εάν οι πολίτες, οι επιχειρήσεις και η αστυνομία εργάζονται μαζί με τις υπηρεσίες ασφαλείας, θα συγκροτήσουμε μια απίστευτα ισχυρή ομάδα» υπογράμμισε ο επικεφαλής της Σκότλαντ Γιαρντ.

Eπιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης