Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) – το αρχαιότερο στη Γερμανία – αναμένεται να ψηφίσει για τη συμετοχή του ή όχι στον αποκαλούμενο μεγάλο συνασπισμό «GroKo» με τους Χριστιανοδημοκράτες της Άγκελα Μέρκελ. Αν αποφασίσει το κόμμα «ΟΧΙ», τότε θα υπάρχουν άσχημα νέα για την καγκελάριο.

Περίπου 600 Σοσιαλδημοκράτες αντιπρόσωποι – από διάφορες κομματικές οργανώσεις συναντώνται στη Βόννη σήμερα (Κυριακή) για να αποφασίσουν αν θα σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού με τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της Άγκελα Μέρκελ και το «αδελφό» κόμμα της Βαυαρίας, τη Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τους Σοσιαλδημοκράτες έφτασε πλέον η ώρα της αλήθειας. Στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος στη Βόννη, καλούνται να ζυγίσουν τα υπέρ και τα κατά ενός μεγάλου συνασπισμού και να εγκρίνουν ή να απορρίψουν την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων με τους συντηρητικούς.

Η απάντηση του σύνθετου αυτού ερωτήματος διχάζει τα μέλη του κόμματος. Ενδεχόμενο «όχι» των συνέδρων αναμένεται να πυροδοτήσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, όχι μόνον εντός του SPD αλλά και στη χώρα εν γένει.

Εάν ναυαγήσει και αυτή η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης τότε η Γερμανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη κυβερνητική κρίση στη μεταπολεμική ιστορία της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις πρόωρες εκλογές που θα ακολουθήσουν τα ποσοστά των Σοσιαλδημοκρατών ενδέχεται να υποχωρήσουν ακόμη και κάτω από το αρνητικό ρεκόρ του περασμένου Σεπτεμβρίου, όταν μετά βίας ξεπέρασαν το 20%. Γι’ αυτό πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι σύνεδροι, έχοντας πλήρη επίγνωση των συνεπειών, δεν θα πάρουν αυτό το ρίσκο και θα ενδώσουν τελικά στις εκκλήσεις της ηγεσίας υπέρ του μεγάλου συνασπισμού.

Όπως δήλωσε στην εφημερίδα Bild ο πρώην ηγέτης του SPD και τωρινός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, «δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί πως τα βλέμματα όλου του κόσμου, είναι στραμμένα στη Βόννη αυτή την Κυριακή».

Ο διάδοχός του στην ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών, Μάρτιν Σουλτς ενέτεινε το πολιτικό μελόδραμα λέγοντας πως «η αλλαγή στην εποχή της ευρωπαϊκής πολιτικής βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση».

Παρ΄ όλο που η απόφαση που θα λάβουν οι 600 δεν θα είναι τελική, μια και θα πρέπει να ψηφίσουν και τα 440.000 μέλη του SPD, όλοι πιστεύουν πως η καγκελάριος θα παρακολουθεί από το Βερολίνο την τηλεοπτική αναμετάδοση όσων διαδραματίζονται στη Βόννη.

Στην περίπτωση που οι Σοσιαλδημοκράτες ψηφίσουν όχι, απομένουν στη Μέρκελ δύο ενδεχόμενα τα οποία δεν φαίνεται να της αρέσουν:

# Σχηματισμός κυβέρνησης μειοψηφίας από τα δύο κόμματα CDU/CSU, ή

# Νέες εκλογές.

Στην πρώτη περίπτωση η κυβέρνηση μειοψηφίας, θα πρέπει κάθε τόσο να «ψαρεύει» στη Μπούντεσταγκ, ευκαιριακούς συμμάχους από διάφορα κόμματα για να περνά νομοσχέδια.

Στην περίπτωση νέας προσφυγής στις κάλπες, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο του αδιεξόδου που προέκυψε από τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου. Οπότε και το μέλλον της Μέρκελ παραμένει αβέβαιο, με πιθανότερο να τερματισθεί η θητεία της στην καγκελαρία.

Δεν είναι λιγότερα όσα διακυβεύονται και στο SPD που ήδη αντιμετωπίζει κρίση κεντροαριστερής ταυτότητας.

Ήδη δημοσκόπηση την περασμένη εβδομάδα έδειξε πως η προτίμηση του κόσμου έπεσε κατά 2 μονάδες από το εκλογικό αποτέλεσμα του Σεπτεμβρίου 2017.

Ο Μάρτιν Σουλτς, που κατέχει το αξίωμα του Σοσιαλδημοκράτη ηγέτη ένα χρόνο, βλέπει πως είναι δύσκολο να βρει συμμάχους μια και το ένα τρίτο των αντιπροσώπων του κόμματος είναι ακόμη αναποφάσιστοι.

Έκκληση υπέρ του μεγάλου συνασπισμού

Τις φωνές τους υπέρ μιας νέας κυβερνητικής συνεργασίας με την Άγκελα Μέρκελ ενώνουν τώρα περίπου 40 πολιτικοί που προέρχονται από όλες τις πολιτικές πτέρυγες του SPD. Σε κοινή έκκλησή τους, την οποία επικαλείται το dpa, προκρίνουν την έναρξη διαπραγματεύσεων με την CDU/CSU «σε ένδειξη υπευθυνότητας απέναντι στη Γερμανία, την Ευρώπη και το SPD». Ανάμεσα στους υπογράφοντες βρίσκονται πρώην πρόεδροι της κομματικής νεολαίας, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Πλάτσεκ αλλά και η πρώην υποψήφια Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σβαν.

Υπέρ του μεγάλου συνασπισμού αλλά «με μισή καρδιά» τάχθηκε και η δημοφιλής αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Μανουέλα Σβέζιγκ. «Εξακολουθώ να θεωρώ σωστή την απόφαση από τη βραδιά των εκλογών (σσ. να μην συμμετάσχει το SPD στο σχηματισμό κυβέρνησης) και θα το θεωρούσα καλό εάν το SPD πάει στην αντιπολίτευση. Μετά την αποτυχία της «Τζαμάικα» όμως είχαμε μόνον δυο εναλλακτικές: πρόωρες εκλογές, για τις οποίες δεν υπήρχε πλειοψηφία και για τις οποίες δεν ήμασταν επαρκώς προετοιμασμένοι. Ή να διερευνήσουμε τι είναι εφικτό», είπε η αντιπρόεδρος του SPD προς το δημοσιογραφικό δίκτυο RND, χαρακτηρίζοντας μάλιστα το αποτέλεσμα των διερευνητικών «μεγάλη επιτυχία» για το κόμμα της.

Ο πρόεδρος της κομματικής νεολαίας Κέβιν ΚύνερτΜεγαλύτερος πολέμιος ενός νέου μεγάλου συνασπισμού είναι ο πρόεδρος της κομματικής νεολαίας Κέβιν Κύνερτ. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης υποστήριξε ότι το αποτέλεσμα των διερευνητικών αντικατοπτρίζει τις γενικές επιφυλάξεις απέναντι στη συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού. «Διότι πολλές κεντρικές απαιτήσεις του SPD δεν αποτυπώθηκαν στο κείμενο της συμφωνίας».

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης