Μία ηγετική μορφή του κινήματος του Μάη του ’68, ο ηγέτης των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο κι ένας εκ των μεγαλύτερων οραματιστών της ευρωπαϊκής ενοποίησης και ολοκλήρωσης, ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, ανακοίνωσε χθες πως αποχωρεί από την ενεργό πολιτική δράση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τελευταία του ομιλία από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε για ακόμη μία φορά μηνύματα με πολλούς αποδέκτες. Κάνοντας σύγκριση και παραλληλισμό των πρώτων χρόνων μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οπότε και γεννήθηκε, με το τώρα, έστειλε μήνυμα σε κάθε είδους ευρωσκεπτικιστή πως είναι δυνατή η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Είναι εφικτή η ενοποίηση των λαών της Ευρώπης, όσο αδύνατη κι αν αυτή φαίνεται, τόνισε. Θυμίζοντας στους συναδέλφους του ότι έλεγαν τρελούς όλους όσοι μιλούσαν από το 1945 για μία Κοινότητα μέσα στην Ευρώπη, τώρα η Ευρώπη κλείνει τα μάτια και τα αφτιά της, και γυρίζει πίσω. Με τα λόγια του, ο Γαλλογερμανός πολιτικός στρέφει τα μάτια των Ευρωπαίων στην ιδέα και στον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε η Ε.Ε., και απευθύνει έκκληση σε 20 χρόνια να μη μιλάμε για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αλλά να έχουμε φθάσει σε αυτήν.

Ο «Κόκκινος Ντανί» χαρακτήρισε την τελευταία του ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο ως μία «συναισθηματικά φορτισμένη στιγμή», αλλά, όπως είπε, «έχει έρθει η ώρα να περάσει η σκυτάλη στη νέα γενεά». Τέλος, ο 69χρονος πολιτικός επιθυμεί να ασχοληθεί πιο ενεργά με το ποδόσφαιρο, καθώς είναι πρόεδρος μίας μικρής γερμανικής ποδοσφαιρικής ομάδας. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κον-Μπεντίτ θεωρείται ως η ζωντανή ενσάρκωση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Γεννήθηκε το 1945 στο Μοντωμπάν της Νότιας Γαλλίας από πατέρα Γερμανοεβραίο και μητέρα Γαλλίδα. Θα επιλέξει σε ηλικία 18 ετών τη γερμανική υπηκοότητα για να αποφύγει τη στρατιωτική θητεία.

Αρχικά, υπήρξε μέλος της «Αναρχικής Ομοσπονδίας», την οποία θα εγκαταλείψει με μια ομάδα συμφοιτητών του στο πανεπιστήμιο της Ναντέρ για να ενταχθεί στο «Μαύρο και Κόκκινο». Από τους πρωταγωνιστές των γεγονότων του Μάη του ’68, θα εκδιωχθεί από το γαλλικό έδαφος και θα του απαγορευτεί η είσοδος μέχρι το 1978. Τη δεκαετία του ’70 θα δραστηριοποιηθεί στο Εναλλακτικό Κίνημα.

Το 1984 θα ενταχθεί στους «Γερμανούς Πράσινους». Το 1989 θα εκλεγεί αντιδήμαρχος Φρανκφούρτης και το 1994 ευρωβουλευτής. Το 1999 θα ηγηθεί της ευρωλίστας των« Γάλλων Πρασίνων», αλλά το 2004 θα επανεκλεγεί στη Γερμανία. Από το 2002 είναι συν-πρόεδρος, μαζί με τη Μόνικα Φρασόνι, της κοινοβουλευτικής ομάδας Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο. Τον Φεβρουάριο του 2012 αναγορεύθηκε σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου θα εξαπολύσεις πολλές φορές πυρά κατά της συντηρητικής γερμανικής πολιτικής αναφορικά με τους χειρισμούς της στο ζήτημα της ελληνικής κρίσης. Τον Νοέμβριο του 2012 επισκέφθηκε την Ελλάδα και μιλώντας αποκλειστικά στο zougla.gr είχε προτείνει το πάγωμα του ελληνικού χρέους. «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να δείξουν τώρα την αλληλεγγύη τους. Η τακτική που εφαρμόστηκε και τα μέτρα που ελήφθησαν ήταν ένα σφάλμα. Τη διαπίστωση αυτή την επαναλαμβάνουμε εδώ και χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πρέπει να επανασχεδιάσουμε το χρέος από την αρχή και την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, αλλιώς τα μέτρα δεν θα λειτουργήσουν» είχε τονίσει μεταξύ άλλων.

Πατήστε εδώ για να δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ στο zougla.gr

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης