Στις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσαν τουρκικά μαχητικά στοχοθετήθηκαν 108 στρατιωτικοί στόχοι των Κούρδων, ανακοίνωσαν σήμερα οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας, ώρες μετά την έναρξη της επιχείρησης εναντίον των Κούρδων πολιτοφυλάκων στην επαρχία Αφρίν της Συρίας.

Ο τουρκικός στρατός δεν διευκρίνισε εάν όλοι οι στόχοι που επλήγησαν βρίσκονταν στην επαρχία Αφρίν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι η ρωσική πλευρά ήταν από χθες ενήμερη για τους βομβαρδισμούς και είχε συμφωνήσει να πληγούν 110 στόχοι στην Συρία.

Εικονολήπτης του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς που βρίσκεται στα σύνορα με τη Συρία μετέδωσε νωρίτερα ότι είδε πολεμικά αεροσκάφη να ίπτανται πάνω από την περιοχή και να βομβαρδίζουν περιοχές στη συριακή επικράτεια.

Την ίδια ώρα, οι Κούρδοι πολιτοφύλακες της Συρίας (YPG) απάντησαν ότι μετά τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποίησε η Τουρκία στην επαρχία Αφρίν, δεν έχουν άλλη επιλογή από το να απαντήσουν, υποστηρίζοντας ότι η Άγκυρα έπληξε κατοικημένες περιοχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα συντρίψουμε αυτή την επιθετικότητα, όπως συντρίψαμε άλλες επιθέσεις αυτού του είδους εναντίον των χωριών και πόλεών μας» προειδοποίησε η YPG.

Οι Κούρδοι πολιτοφύλακες προέτρεψαν άνδρες και γυναίκες στη βόρεια Συρία να ενταχθούν στις τάξεις των δυνάμεών τους για να προστατεύσουν το Αφρίν.

 Το Αφρίν βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα της Τουρκίας και ελέγχεται από τις συριακές κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG). Η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκρατική» την οργάνωση αυτή, την οποία θεωρεί  παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν.

Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ είχε σήμερα μια τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον, μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων εναντίον των Κούρδων πολιτοφυλάκων στη Συρία, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Οι Λαβρόφ και Τίλερσον «συζήτησαν την κατάσταση στη Συρία, περιλαμβανομένων ζητημάτων σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη διασφάλιση της σταθερότητας στο βόρειο τμήμα της χώρας» επισήμανε το υπουργείο σε ανάρτησή του στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και των ΗΠΑ μίλησαν επίσης για «τη διαδικασία ειρηνικής διευθέτησης (της σύρραξης στη Συρία) υπό την αιγίδα του ΟΗΕ», ιδίως στο πλαίσιο του Κογκρέσου Εθνικού Διαλόγου της Συρίας που θα διεξαχθεί στα τέλη Ιανουαρίου στο Σότσι της Συρίας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ανδρών έγινε έπειτα από «πρωτοβουλία των ΗΠΑ», συμπλήρωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ. 

“Η επιχείρηση Αφρίν ξεκίνησε ντε φάκτο επί του πεδίου” είχε δηλώσει νωρίτερα ο Ερντογάν, σε μια ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. “Θα καταστρέψουμε σταδιακά τον διάδρομο του τρόμου, όπως κάναμε στις επιχειρήσεις της Τζαραμπλούς και της Αλ Μπαμπ, ξεκινώντας από τα δυτικά (…) Μετά, θα ακολουθήσει το Μάνμπιτζ”, πρόσθεσε, αναφερόμενος σε μια άλλη πόλη της Συρίας που βρίσκεται ανατολικότερα και είναι και αυτή υπό τον έλεγχο των Κούρδων.

Από κουρδικής πλευράς, υψηλόβαθμο στέλεχος της πολιτικής διοίκησης του Αφρίν, δήλωσε ότι στα νοσοκομεία της περιοχής έχουν μεταφερθεί αρκετοί τραυματίες από τις επιθέσεις.

Σε μια τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο ΥΠΕΞ  της Τουρκίας είπε ότι η Τουρκία απέστειλε έγγραφη αναφορά στη συριακή κυβέρνηση.

«Ενημερώσαμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για τις ενέργειές μας. Ενημερώσαμε ακόμα και τη συριακή κυβέρνηση εγγράφως» τόνισε. «Ακόμα κι αν δεν διατηρούμε σχέσεις με το καθεστώς, ενεργούμε σε συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο» σημείωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Επιχείρηση “Κλάδος Ελαίας”

“Για να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα και την ασφάλεια των συνόρων μας και της περιοχής, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ξεκίνησαν την επιχείρηση Κλάδος Ελαίας στις 17.00 (16.00 ώρα Ελλάδας) της 20ής Ιανουαρίου εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων PKK, PYD, YPG και IS (Ισλαμικό Κράτος)” αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ανάληψη στρατιωτικής δράσης από τις τουρκικές δυνάμεις εναντίον των Κούρδων ανοίγει ένα νέο μέτωπο στον πόλεμο της Συρίας, θέτοντας την Τουρκία απέναντι στους στους στενούς συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή, σε μια περίοδο που οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον διανύουν περίοδο έντασης.

Αντάρτες της συριακής αντιπολίτευσης συμμαχούν με τον τουρκικό στρατό κατά των Κούρδων, αποτελούν, δε, την εμπροσθοφυλακή του

Αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, που στηρίζονται από την Τουρκία, μπήκαν στη συριακή επαρχία του Αφρίν η οποία ελέγχεται από τους Κούρδους της Τουρκίας, προκειμένου να στηρίξουν τις επιχειρήσεις των τουρκικών δυνάμεων στην περιοχή αυτή.

Κούρδοι στο Αφρίν: “Η Τουρκία θα πάθει ότι και ο ISIS”

Αποφασισμένοι να μην εγκαταλείψουν το προπύργιο τους στην Βόρεια Συρία, δηλώνουν Κούρδοι μαχητές , παρά το σφυροκόπημα των τουρκικών δυνάμεων. Οι Κούρδοι έδωσαν στην δημοσιότητα βίντεο από τις μάχες με τζιχαντιστές στην εμπόλεμη ζώνη της πόλης Αφρίν και δηλώνουν ότι δεν θα εγκαταλείψουν τον πόλη, ενώ μαίνονται οι τουρκικοί βομβαρδισμοί του πυροβολικού.

 Ένας εκπρόσωπος των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) προς το παρόν δεν σημειώνονται συγκρούσεις μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων και των YPG παρά “μόνο αψιμαχίες” στην περιφέρεια της περιοχής του Αφρίν.

Παράλληλα, η Δαμασκός διαμήνυσε ότι θα θεωρήσει την τουρκική εισβολή ως «επιθετική ενέργεια» και απείλησε να καταρρίψει τα τουρκικά αεροσκάφη που θα επιχειρήσουν.

Διαβάστε επίσης: Η Τουρκία εισβάλλει στη Συρία

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης