Toυ Κώστα Μπετινάκη

Χιλιάδες τζιχαντιστές πολεμούν στο πλευρό του Ισλαμικού Χαλιφάτου στη Μέση Ανατολή, χρησιμοποιώντας ακόμη και βαρύ οπλισμό στις συγκρούσεις στα συριακά και ιρακινά εδάφη, σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο οπλοστάσιο των τζιχαντιστών υπάρχουν άρματα μάχης​, τζιπ με πυροβόλα μεγάλου διαμετρήματος και αντιαεροπορικά συστήματα

«Το Ισλαμικό Χαλιφάτο έχει ισχυρή παρουσία στη Μέση Ανατολή. Διαθέτει περίπου 33.000 μαχητές στην περιοχή αυτή, εκ των οποίων 19.000 στο Ιράκ και 14.000 στη Συρία» ανέφερε ο αναπληρωτής διευθυντής της Κεντρικής Διεύθυνσης Πληροφοριών (GRU) του Γενικού Επιτελείου της Ρωσίας Σεργκέι Αφανάσιεφ. Όπως υποστήριξε, στο οπλοστάσιο των τζιχαντιστών υπάρχουν άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, τζιπ με πυροβόλα μεγάλου διαμετρήματος, αντιαρματικά και αντιαεροπορικά συστήματα, μεταξύ των οποίων και MANPADs (τα οποία χρησιμοποιούνται στην αντιαεροπορική άμυνα).

Μιλώντας σ’ ένα διεθνές συνέδριο με αντικείμενο την ασφάλεια, ο Ρώσος στρατιωτικός υποστήριξε ότι ορισμένες χώρες χρησιμοποιούν τους εξτρεμιστές στην προσπάθειά τους να ανατρέψουν τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ. «Εξαπολύουν επιθέσεις τόσο εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων όσο και εναντίον των μελών της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης που μετέχει στην ειρηνευτική διαδικασία» πρόσθεσε.

Επικίνδυνη η κατάσταση στη Λιβύη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος στη Λιβύη και τη διαμορφωθείσα κατάσταση στην πολύπαθη αυτή χώρα της Β. Αφρικής, ο Αφανάσιεφ υποστήριξε ότι οι τζιχαντιστές του Χαλιφάτου επιδιώκουν να ενώσουν διάφορες τοπικές φυλές υπό το λάβαρο της οργάνωσης και να προκαλέσουν αποσταθεροποίηση και σε γειτονικές χώρες.

«Εξαπολύουν επιθέσεις στον λιβυκό στρατό και τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις» ανέφερε.

Παρουσία του Χαλιφάτου σε Κεντρική Ασία και Ευρώπη

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Μόσχας, το Χαλιφάτο ελέγχει περίπου 250 χλμ. ακτογραμμής γύρω από την περιοχή του λιμανιού της Σύρτης (γενέτειρα του Λίβυου συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι) και έχει στρατολογήσει περισσότερους από 4.000 Λίβυους, Αιγύπτιους και Τυνήσιους.

​Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι περισσότεροι από 800 τζιχαντιστές έχουν περάσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια στη ΓερμανίαΤην ίδια στιγμή, στο κεντρικό τμήμα της Ασίας οι τζιχαντιστές ενισχύουν διαρκώς την παρουσία τους, ιδρύοντας στρατόπεδα εκπαίδευσης στο Αφγανιστάν και σε άλλες χώρες. Οι ένοπλες οργανώσεις που συνδέονται με τους εξτρεμιστές του Χαλιφάτου και δρουν στην περιοχή έχουν περίπου 4.500 μέλη. Όσον αφορά στην Ευρώπη, οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι περισσότεροι από 800 τζιχαντιστές έχουν περάσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια στη Γερμανία.

Όπως εκτιμά το Κρεμλίνο, η τρομοκρατική απειλή στην Ευρώπη έχει αυξηθεί σημαντικά, κυρίως λόγω της επιστροφής των μαχητών από τις εμπόλεμες ζώνες, οι οποίοι είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν την εμπειρία που απέκτησαν.


Υποχώρηση τζιχαντιστών σε πραγματικό χρόνο

Την ίδια στιγμή, τον γύρο του διαδικτύου κάνει ερασιτεχνικό video από προσαρμοσμένη κάμερα στο κράνος ενός τζιχαντιστή που δείχνει τις συγκρούσεις μεταξύ εξτρεμιστών του Χαλιφάτου και Κούρδων Πεσμεργκά σε αγροτική περιοχή στο βόρειο τμήμα του Ιράκ (30 χλμ. από τη Μοσούλη).

Σε αντίθεση με παρόμοιο οπτικοακουστικό υλικό, που δίνει ανά τακτά διαστήματα στη δημοσιότητα το Χαλιφάτο, σε αυτό το video παρουσιάζονται για πρώτη φορά τζιχαντιστές την ώρα που υποχωρούν. Παρόλο που στην αρχή εκφράζουν την υπερηφάνεια τους για το θωρακισμένο όχημα που χρησιμοποιούν στις μάχες, η συνέχεια είναι τελείως διαφορετική.

Οι Κούρδοι Πεσμεργκά τούς τρέπουν σε φυγή. Μάλιστα, ο ένας από τους εξτρεμιστές πέφτει νεκρός. 

Συλλήψεις τζιχαντιστών στη Μόσχα

Ο κίνδυνος επιστροφής των εξτρεμιστών στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με την εμπλοκή της «ρωσικής αρκούδας» στις ένοπλες συγκρούσεις στη Συρία, μέσω της αποστολής μαχητικών αεροσκαφών, έχει θέσει σε κατάσταση συναγερμού τη Ρωσία.

Όπως μετέδωσαν ρωσικά ΜΜΕ, μέλη των ρωσικών υπηρεσιών εξάρθρωσαν συμμορία τζιχαντιστών, η οποία είχε μετατρέψει ένα διαμέρισμα σε… οπλοστάσιο. Κατά τη διάρκεια της έρευνας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων χειροβομβίδες και εκρηκτικά. Εντύπωση προκάλεσε ότι μεταξύ των συλληφθέντων ήταν και δύο γυναίκες, εκ των οποίων η μία εργαζόταν στο αεροδρόμιο της Μόσχας.

Δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Daily Mail» κάνει λόγο για τέσσερις συλλήψεις (σ.σ.: δύο γυναίκες και δύο άνδρες). Οι συλληφθέντες θεωρούνται ύποπτοι για ανάμειξη σε επιθετικές ενέργειες που στόχο έχουν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια.

Το Ισλάμ αντεπιτίθεται…

Το συντηρητικό αμερικανικό περιοδικό «Atlantic Weekly» αναγνωρίζει πως το Ισλαμικό Χαλιφάτο «δεν είναι απλώς μια ομάδα ψυχοπαθών, αλλά ένα καλά οργανωμένο σύνολο που χαρακτηρίζεται από φονταμενταλισμό».

«Το Ισλαμικό Χαλιφάτο δεν είναι απλώς μια ομάδα ψυχοπαθών, αλλά ένα καλά οργανωμένο σύνολο που χαρακτηρίζεται από φονταμενταλισμό»​ αναφέρει το «Atlantic Weekly»

Μάλιστα, σε ειδικό τεύχος που θα κυκλοφορήσει μαζί με την επόμενη έκδοση αναφέρεται: «Το Ισλάμ, που γνωρίζει έντονο διχασμό στον κόσμο της Μεσογείου, είχε επηρεάσει την Ευρώπη. Τώρα αποπειράται να την αναδιαμορφώσει. Εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι, χωρίς καμία διάθεση να γίνουν χριστιανοί, επιθυμούν να πλημμυρίσουν την οικονομικά αδύναμη Ευρώπη, απειλώντας την εύθραυστη κοινωνική ειρήνη».
Ο τίτλος του τεύχους είναι: «Πώς το Ισλάμ διαμόρφωσε την Ευρώπη».

Πυρά Μόσχας κατά Ερντογάν

Με τις μάχες σε Συρία και Ιράκ να συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και το Ισλαμικό Χαλιφάτο να χάνει διαρκώς νέα εδάφη, η Μόσχα εξαπέλυσε εκ νέου επίθεση κατά της Τουρκίας, κατηγορώντας τη ότι συνεχίζει το λαθρεμπόριο με τους τζιχαντιστές. Η Άγκυρα δεν έχει σταματήσει να υποστηρίζει τους μαχητές του ISIS, γι’ αυτό και επιδρά αρνητικά σε ό,τι αφορά στην κατάπαυση των εχθροπραξιών.

Η Άγκυρα δεν έχει σταματήσει να υποστηρίζει τους τζιχαντιστές, γι’ αυτό και επιδρά αρνητικά σε ό,τι αφορά στην κατάπαυση των εχθροπραξιών στη Συρία​Ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου της Ρωσίας, στρατηγός Βαλερί Γκερασίμοφ, επεσήμανε ότι η Τουρκία υποθάλπει τρομοκράτες, τους παρέχει όπλα, πυρομαχικά και φάρμακα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο καθίσταται ένας αποσταθεροποιητικός παράγοντας, με σημαντική αρνητική επίδραση στη διαδικασία συμφιλίωσης που επιχειρείται στην πολύπαθη περιοχή.

Ο Ρώσος στρατιωτικός υποστήριξε ότι παρά «τις δράσεις εκτροχιασμού από τις τουρκικές Αρχές», η Μόσχα εργάζεται ακατάπαυστα για τη συμφιλίωση των εμπλεκόμενων μερών στον συριακό εμφύλιο, συλλέγοντας πληροφορίες σε σχέση με παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός και της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό.

Πληροφορίες από ΚΥΠΕ | Daily Mail | ΑΠΕ-ΜΠΕ | Sputnik| RT.com | Atlantic Weekly

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης