Η Βόρεια Κορέα απελευθέρωσε έναν πολίτη της Νότιας Κορέας ο οποίος είχε συλληφθεί τον Ιούλιο αφού διέσχισε τα σύνορα με τον Βορρά, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Ενοποίησης του Νότου.

Ο κρατούμενος που απελευθερώθηκε είναι ένας 34χρονος ονόματι Σέο ο οποίος συνελήφθη αφού εισήλθε «παράνομα» στη Βόρεια Κορέα τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με το υπουργείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι έχουν πιέσει για την επιστροφή άλλων έξι Νοτιοκορεατών οι οποίοι φέρονται να κρατούνται για χρόνια στη Βόρεια Κορέα, και το υπουργείο Ενοποίησης ανέφερε πως (οι αξιωματούχοι) εκτιμούν πως η απελευθέρωση του Σέο είναι ένα θετικό σημάδι.

Τον Μάιο, η Βόρεια Κορέα απελευθέρωσε τρεις Αμερικανούς κρατούμενους, μια χειρονομία που θεωρήθηκε ότι άνοιγε τον δρόμο για τη συνάντηση κορυφής που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο ανάμεσα στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Μετά την απελευθέρωση των Αμερικανών, ο ερευνητής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Βόρεια Κορέα Τόμας Οτζέα Κιντάνα εξέδωσε δήλωση στην οποία καλούσε για την απελευθέρωση και των Νοτιοκορεατών κρατουμένων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανάμεσά τους, οι χριστιανοί ιεραπόστολοι Κιμ Γιουνγκ-ουούκ, ο οποίος συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2013, και οι Κιμ Κουκ-κίε και Τσόι Τσουν-κιλ, που κρατούνται από το 2014, ανέφερε το υπουργείο.

Οι άλλοι τρεις είναι Βορειοκορεάτες λιποτάκτες τους για τους οποίους η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Νότιας Κορέας είχε πει πέρυσι πως «συνελήφθησαν» από τον Βορρά χωρίς να διευκρινίζει πού και γιατί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης