Η πρώην υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ, η Χίλαρι Κλίντον, έκανε χθες Παρασκευή μια άρρητη σύνδεση μεταξύ της παραίτησης του πρώην προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον και του νυν προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας της ενώπιον πτυχιούχων του πανεπιστημίου όπου φοίτησε και η ίδια.

Η Κλίντον, ατυχήσασα υποψήφια σε δύο εκστρατείες για την προεδρία, το 2008 και το 2016, δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στον Τραμπ, αλλά για τις φοιτήτριες του Γουέλζλι Κόλετζ, οι οποίες την επευφήμησαν επανειλημμένα, ήταν προφανώς σαφές το σε τι αναφερόταν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρώην δικηγόρος αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατούσε στην αμερικανική κοινωνία τη χρονιά που πήρε εκείνη το πτυχίο της, το 1969.

«Ήμασταν έξαλλες για τις προεδρικές εκλογές» οι οποίες είχαν διεξαχθεί την προηγούμενη χρονιά και στις οποίες είχε κερδίσει ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος Ρίτσαρντ Νίξον, εξήγησε, «ένας άνδρας η προεδρία του οποίου θα τερματιζόταν τελικά με ντροπιαστικό τρόπο, με την παραπομπή του για παρακώλυση της δικαιοσύνης».

Πάντως από ιστορική άποψη η φράση της Κλίντον δεν είναι απόλυτα ακριβής, καθώς αν και είχε πράγματι αρχίσει η διαδικασία παραπομπής του Νίξον, ο ρεπουμπλικάνος παραιτήθηκε την 8η Αυγούστου 1974.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Χίλαρι Κλίντον υπενθύμισε ότι μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου Γουότεργκεϊτ, ο Ρίτσαρντ Νίξον είχε καθαιρέσει τον επικεφαλής των ερευνών που είχε διορίσει το υπουργείο Δικαιοσύνης, σε μια προσπάθεια να εκτροχιάσει τις έρευνες που τον αφορούσαν.

Η πρώην υποψήφια των Δημοκρατικών έκανε, έτσι, έναν παραλληλισμό με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος καθαίρεσε την 9η Μαΐου τον διευθυντή του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας (FBI) Τζέιμς Κόμεϊ, τον επικεφαλής της έρευνας σχετικά με τις πιθανές σχέσεις μεταξύ της ρωσικής κυβέρνησης και της προεκλογικής εκστρατείας του ρεπουμπλικάνου.

Τότε «καταφέραμε να ξεπεράσουμε εκείνη τη δύσκολη περίοδο», σημείωσε η Χίλαρι Κλίντον απευθυνόμενη στις πτυχιούχους.

«Εκατομμύρια απλοί πολίτες, ιδίως νέοι» συμμετείχαν στον αγώνα που διεξαγόταν τη δεκαετία του ’70 για τα δικαιώματα των μειονοτήτων, ο οποίος ήταν νικηφόρος, πρόσθεσε.

Το Γουέλζλι Κόλετζ είναι ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο θηλέων κοντά στη Βοστόνη, όπου σπουδάζουν περίπου 2.350 φοιτήτριες.

Εξάλλου, η Κλίντον καταδίκασε την «αφάνταστη σκληρότητα» της πρότασης του Τραμπ να γίνουν περικοπές ύψους 3,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στις δημόσιες δαπάνες μέσα στην επόμενη δεκαετία.

«Κοιτάξτε τον προϋπολογισμό που μόλις προτάθηκε στην Ουάσινγκτον. Πρόκειται για μια επίθεση αφάνταστης σκληρότητας στους πιο αδύναμους ανάμεσά μας», τόνισε.

«Στερεί χονδροειδώς χρηματοδότηση από τη δημόσια εκπαίδευση, από την ψυχική υγεία, ακόμη και από την προσπάθεια να καταπολεμηθεί η επιδημία των οπιοειδών», συνέχισε η Κλίντον.

«Παίρνετε πτυχίο σε μια εποχή που βρίσκεται σε εξέλιξη μια ολομέτωπη επίθεση στην αλήθεια και στη λογική. Αν συνδεθείτε στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για 10 δευτερόλεπτα, θα σας χτυπήσει κατακούτελα», είπε, παραπέμποντας στα μυθεύματα που διαδίδονταν στο Διαδίκτυο περί του ότι η προεκλογική της εκστρατεία συνδεόταν με μια πιτσαρία της Ουάσινγκτον μέσω της οποίας υποτίθεται πως δρούσε ένα δίκτυο παιδεραστών.

«Όταν οι άνθρωποι στην εξουσία επινοούν δικά τους γεγονότα και επιτίθενται σε εκείνους που τα αμφισβητούν, αυτό μπορεί να σημάνει την αρχή του τέλους μιας ελεύθερης κοινωνίας», σημείωσε η πρώην υπουργός Εξωτερικών. «Αυτό δεν είναι υπερβολή, αυτό κάνουν τα αυταρχικά καθεστώτα ιστορικά», συμπλήρωσε.

Η 69χρονη Κλίντον σταδιακά επιστρέφει στη δημόσια ζωή μετά την απροσδόκητη για τους περισσότερους ήττα της τον Νοέμβριο του 2016. Δηλώνει ότι δεν θα διεκδικήσει κανένα αιρετό αξίωμα, αλλά θα παραμείνει ενεργή πολίτης και ακτιβίστρια.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης