Ο αμερικανικός στρατός απαγόρευσε σήμερα «μέχρι νεωτέρας» την κατανάλωση αλκοόλ στις δυνάμεις του που σταθμεύουν στην Ιαπωνία, μετά το θανατηφόρο τροχαίο χθες, Κυριακή, στο αρχιπέλαγος της Οκινάουα στη νοτιοδυτική Ιαπωνία, το οποίο προκάλεσε ένας μεθυσμένος Αμερικανός στρατιώτης.

«Μέχρι νεωτέρας απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ για όλους τους Αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονται στη χώρα, όπως απαγορεύεται και μέσα στα στρατόπεδά τους, σε δημόσιους χώρους όπως τα μπαρ, τα νυχτερινά κέντρα και τα ξενοδοχεία», σύμφωνα με την ανακοίνωση των αμερικανικών δυνάμεων στην Ιαπωνία. «Απαγόρευση εξόδου» από τις βάσεις τους έχει επιβληθεί, επίσης, στις αμερικανικές δυνάμεις της Οκινάουα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χθες το απόγευμα, ένας Ιάπωνας, 61 ετών, έχασε τη ζωή του στην Οκινάουα σε τροχαίο που προκάλεσε ένα μέλος του Σώματος Πεζοναυτών που οδηγούσε φορτηγό σε κατάσταση μέθης.

Το αλκοτέστ έδειξε ότι το επίπεδο του αλκοόλ στον οργανισμό του 21χρονου πεζοναύτη ήταν τριπλάσιο από το ανώτατο επιτρεπτό όριο, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία.

«Όταν οι στρατιώτες μας δεν ανταποκρίνονται στις υψηλές προσδοκίες που έχουμε για αυτούς, αυτό βλάπτει τους δεσμούς μεταξύ των βάσεων και των τοπικών κοινοτήτων, και δυσχεραίνει την αποστολή μας» τόνισε ο αμερικανικός στρατός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι εξαιρετικά λυπηρό το γεγονός ότι το τροχαίο αυτό σημειώθηκε παρά τα επανειλημμένα αιτήματα της ιαπωνικής κυβέρνησης (στις αμερικανικές δυνάμεις που υπηρετούν στις βάσεις στην Ιαπωνία) να εφαρμοστούν προληπτικά μέτρα και να ενισχυθεί η πειθαρχία» δήλωσε ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιοσιχίντε Σούγκα, κατά τη διάρκεια της ημερήσιας ενημέρωσης του Τύπου.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ιαπωνία Ουίλιαμ Χάγκιρτι εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και ζήτησε συγγνώμη, είπε ο Σούγκα.

Ο αμερικανικός στρατός στην Ιαπωνία εξήγησε ότι θα διοργανώσει «αμέσως» υποχρεωτικά μαθήματα για την ευαισθητοποίηση του πολιτικού και στρατιωτικού του προσωπικού στην «υπεύθυνη» κατανάλωση αλκοόλ και στην «αποδεκτή συμπεριφορά».

Περίπου 47.000 Αμερικανοί στρατιώτες υπηρετούν σε βάσεις στην Ιαπωνία, από τους οποίους περισσότεροι από τους μισούς στο μικρό αρχιπέλαγος της Οκινάουα, για την παρουσία των οποίων διαμαρτύρονται συχνά οι κάτοικοι.

Συνεπώς, περιστατικά στα οποία εμπλέκονται Αμερικανοί στρατιώτες στην Οκινάουα, τα οποία προβάλλονται ιδιαίτερα από τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, ρίχνουν λάδι στη φωτιά.

Αυτές τις μέρες, ένας Αμερικανός πρώην πεζοναύτης στην Οκινάουα δικάζεται για τον βιασμό και τη δολοφονία μιας 20χρονης Γιαπωνέζας το 2016. Η ετυμηγορία του δικαστηρίου για την υπόθεση αυτή, την οποία προβάλλουν πολύ τα ΜΜΕ, αναμένεται την 1η Δεκεμβρίου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης