Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Τάρο Άσο δεν θα συμμετάσχει στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών από τις χώρες της Ομάδας των 20 (G20), που θα γίνει στην Αργεντινή την επόμενη εβδομάδα, αλλά θα εμφανιστεί σε συνεδρίαση του ιαπωνικού κοινοβουλίου αναφορικά με το σκάνδαλο παραποίησης κρατικών εγγράφων, όπως μετέδωσε την Πέμπτη κρατικό δίκτυο της χώρας.

Ο Άσο βρίσκεται στο προσκήνιο, αφού το υπουργείο Οικονομικών παραδέχθηκε αυτή την εβδομάδα ότι σκόπιμα παραποίησε έγγραφα που σχετίζονται με την πώληση κρατικής έκτασης σε εταιρία διαχείρισης σχολείου, η οποία διατηρούσε δεσμούς με τη σύζυγο του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε, την Άκιε. Ο Άσο θα κληθεί να απαντήσει στις ερωτήσεις βουλευτών στην επιτροπή προϋπολογισμού της Άνω Βουλής τη Δευτέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Άσο, που είναι επίσης αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, έχει ζητήσει συγγνώμη για το σκάνδαλο. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ωστόσο, ζητούν να παραιτηθεί αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την εμπλοκή του υπουργείου του στο σκάνδαλο. Ο ίδιος πάντως, διατείνεται ότι θα συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του ως υπουργού Οικονομικών.

Στη συνεδρίαση της G20 στο Μπουένος Άιρες τη Δευτέρα και την Τρίτη, το υπουργείο Οικονομικών θα στείλει στη θέση του Άσο τον Μινόρου Κιχάρα, υπουργό παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιο για θέματα Οικονομίας. Παρών θα είναι επίσης ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας Χαρουχίκο Κουρόντα.

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες αναμένεται να συζητήσουν τις πρόσφατες κινήσεις προστατευτισμού από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, που προκάλεσαν αναταραχή στις χρηματιστηριακές αγορές εν μέσω ανησυχιών για εμπορικό πόλεμο. Αναμένεται επίσης να συζητηθούν τα αυστηρότερα ρυθμιστικά πλαίσια και η παρακολούθηση των συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα μετά το περιστατικό με τη μαζική κλοπή ψηφιακών νομισμάτων σε πλατφόρμα συναλλαγών στο Τόκιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης