Ένοπλοι δολοφόνησαν αστυνομικό διευθυντή στο Άντεν, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Υεμένης, μία ημέρα έπειτα από μια αποτυχημένη επίθεση βομβιστή-καμικάζι εναντίον του επικεφαλής της αστυνομίας, δήλωσε πηγή στις υπηρεσίες ασφαλείας.

Οι ένοπλοι, που κινούνταν με μοτοσικλέτα, πυροβόλησαν και σκότωσαν τον αστυνομικό διευθυντή Μαρουάν Αμπντουλαλίμ ενώ πήγαινε με αυτοκίνητο σε ένα τέμενος για την εβδομαδιαία προσευχή της Παρασκευής, ανέφερε αξιωματικός της ασφάλειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τους τελευταίους μήνες καταγράφεται ένα κύμα επιθέσεων εναντίον ανώτερων αξιωματικών των υπηρεσιών ασφαλείας και αξιωματούχων στο Άντεν, την ευθύνη για την οποία στην πλειονότητά τους έχουν αναλάβει οι οργανώσεις Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ) και Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Την Πέμπτη ένας βομβιστής-καμικάζι ανατίναξε ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο με ποσότητα εκρηκτικών υλών μπροστά στο σπίτι του αρχηγού της αστυνομίας του Άντεν, τραυματίζοντας έναν φρουρό.

Δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για αυτές τις τελευταίες επιθέσεις, που πάντως σημειώνονται μετά την ανακατάληψη από τις δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι της πόλης Μουκάλα, όπου βρίσκεται ένα λιμάνι στρατηγικής σημασίας, ενός αεροδρομίου και πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, που βρίσκονταν στα χέρια των τζιχαντιστών επί έναν χρόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κυβερνητικές δυνάμεις ανακατέλαβαν επίσης πρόσφατα τον έλεγχο της πόλης Χούτα, πρωτεύουσας της επαρχίας Λάχετζ (νότια).

Πηγές στον στρατό είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο χθες ότι εξουδετερώθηκαν περίπου 250 νάρκες και 60 αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί που είχαν αφήσει οι τζιχαντιστές γύρω από κυβερνητικά κτίρια.

Νοτιότερα, στη Ζιντζιμπάρ, πρωτεύουσα της επαρχίας Αμπιάν και προπύργιο των τζιχαντιστών, εκατοντάδες πολίτες διαδήλωσαν μετά την προσευχή της Παρασκευής για να απαιτήσουν να φύγουν από την πόλη οι μαχητές της Αλ Κάιντα, σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα.

«Δεν θέλουμε την Αλ Κάιντα πια, θέλουμε να ζήσουμε με ασφάλεια», φώναζαν οι διαδηλωτές, ανέφερε ο αυτόπτης μάρτυρας.

Οι διαδηλωτές ανέφεραν ότι δεν θέλουν να δουν την πόλη της να μετατρέπεται σε πεδίο μαχών, την ώρα που οι κυβερνητικές δυνάμεις κάνουν προετοιμασίες, σύμφωνα με πηγές στον στρατό, για να αρχίσουν επιχειρήσεις για την ανακατάληψή της.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις –οι οποίες υποστηρίζονται από μια συμμαχία αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας– εξαπέλυσαν αυτή την εβδομάδα μια εκκαθαριστική επιχείρηση εναντίον των τζιχαντιστών στον νότο, στο πλαίσιο της οποίας ανακατέλαβαν τη Μουκάλα.

Σύμφωνα με πηγές στον στρατό, οι κυβερνητικές δυνάμεις για την ώρα στρατοπεδεύουν σε έναν δρόμο που συνδέει το Άντεν με τη Ζιντζιμπάρ.

Η ΑΚΑΧ και το ΙΚ εκμεταλλεύτηκαν το χάος που δημιουργήθηκε όταν άρχισε η νέα φάση του πολέμου στην Υεμένη, πριν από έναν χρόνο και πλέον, για να ενισχύσουν την παρουσία τους στο νότιο και το νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης