Ο ειδικός επιτετραμμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη σύρραξη στην Υεμένη, ο Ισμαήλ Ουλντ Σέιχ Άχμεντ, θα πάψει τον Φεβρουάριο να ασκεί καθήκοντα μεσολαβητή μεταξύ των πλευρών σε αυτόν τον πόλεμο, γνωστοποίησε τη Δευτέρα ο διεθνής οργανισμός.

Σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, ο ΟΗΕ δεν διευκρίνισε ποιος θα αντικαταστήσει τον Σέιχ Άχμεντ, ο οποίος είχε διοριστεί επιτετραμμένος τον Απρίλιο του 2015.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σέιχ Άχμεντ «δεν έχει την πρόθεση να παραμείνει σε αυτό το πόστο, αφού λήξει η ισχύς της τρέχουσας σύμβασής του τον Φεβρουάριο του 2018», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Ως τον διορισμό του διαδόχου του θα παραμείνει δεσμευμένος στην αποστολή της επίτευξης, με διπλωματικά μέσα, του τέλους της βίας και της επίτευξης πολιτικής λύσης» προστίθεται.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίτς, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες θέλει να διοριστεί το ταχύτερο νέος ειδικός επιτετραμμένος για την Υεμένη.

Μέσα σε σχεδόν τρία χρόνια, ο Σέιχ Άχμεντ οργάνωσε πολλές φορές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση και τους σιίτες αντάρτες, οι οποίες όμως απέτυχαν σε όλες τις περιπτώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον Μάιο του 2017, η αυτοκινητοπομπή του είχε δεχθεί πυρά στην πρωτεύουσα Σαναά, η οποία ελέγχεται από τους σιίτες αντάρτες Χούτι και συμμάχους τους. Οι αντάρτες είχαν διαψεύσει πως έγινε οποιαδήποτε επίθεση.

Οι Χούτι έχουν κατηγορήσει τον Σέιχ Άχμεντ και τον ΟΗΕ ότι τηρούν μεροληπτική στάση υπέρ της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης, η οποία υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία.

Τον Μάρτιο του 2015 η Σαουδική Αραβία επενέβη στον πόλεμο στην Υεμένη, επικεφαλής μιας αραβομουσουλμανικής στρατιωτικής συμμαχίας, για να υποστηρίξει την κυβέρνηση, αλλά οι δυνάμεις που δηλώνουν πίστη σε αυτήν δεν έχουν καταφέρει να ανακτήσουν πολλά από τα εδάφη που είχαν χάσει.

Στην Υεμένη, τη φτωχότερη χώρα της Μέσης Ανατολής, εκτυλίσσεται η «χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο», σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού βρίσκεται στα πρόθυρα λιμού, ενώ σχεδόν 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν μολυνθεί από χολέρα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης