Πολεμική ζώνη θυμίζει το Αμβούργο μετά την αναζωπύρωση των επεισοδίων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας που εκτείνονται πλέον σε όλη την πόλη. Τα άγρια επεισόδια άρχισαν το βράδυ της Πέμπτης, κόπασαν για λίγο κατά τη διάρκεια της νύχτας, για να επαναληφθούν το πρωί της Παρασκευής με μεγαλύτερη ένταση.

Πολεμική ζώνη θυμίζει το Αμβούργο μετά την αναζωπύρωση των επεισοδίων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας που εκτείνονται πλέον σε όλη την πόληΜόνον χθες Πέμπτη, 6 Ιουλίου, 75 Γερμανοί αστυνομικοί μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διαδηλωτές έχουν κάψει δεκάδες αυτοκίνητα στους δρόμους του Αμβούργου, αλλά όπως θα δείτε και στα παρακάτω βίντεο πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις και σε μεγάλα εμπορικά συγκροτήματα και τράπεζες.

Οι διαδηλωτές τα έκαναν γυαλιά-καρφιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διαδηλωτές εκτόξευσαν φωτοβολίδα κατά ελικοπτέρου της αστυνομίας και παραλίγο να συμβεί το μοιραίο. Η σύζυγος του Αμερικανού προέδρου Μελάνια Τραμπ βρίσκεται από το πρωί εγκλωβισμένη στην οικία όπου φιλοξενείται το προεδρικό ζεύγος αφού οι διαδηλωτές έχουν περικυκλώσει την περιοχή.



Συγκρουσιακή κατάσταση και εντός της συνόδου G20

Το κλίμα δεν είναι τεταμένο μόνο στους δρόμους της πόλης αλλά και στο χώρο όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η Σύνοδος της G20.

Οι συζητήσεις αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολες σε μια σειρά βασικών ζητημάτων, με κυρίαρχα το παγκόσμιο εμπόριο και την κλιματική αλλαγή.

Δεδομένης της διάστασης των απόψεων που υπάρχουν ανάμεσα σε Γερμανία και ΗΠΑ στα εν λόγω ζητήματα, η οικοδέσποινα, καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, έχει φροντίσει ήδη εδώ και εβδομάδες να κατεβάσει αισθητά τον πήχη των προσδοκιών.

Συνάντηση Μέρκελ-Τραμπ

Κατά τη χθεσινή διμερή συνάντησή της με τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ δεν φάνηκε δυνατόν να συγκεραστούν οι διαμετρικά αντίθετες πολιτικές φιλοσοφίες στο ζήτημα του ελεύθερου εμπορίου και της κλιματικής αλλαγής.

Τα ζητήματα αυτά είναι «αρκετά διαφιλονικούμενα», παραδέχθηκε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση, μετά το σύντομο τετ-α-τετ που είχαν οι δυο ηγέτες. «Θέλουμε να πείσουμε την αμερικανική πλευρά ότι το δίκαιο εμπόριο είναι καλό για όλες τις πλευρές και αυτό συμπεριλαμβάνει και τις φτωχότερες χώρες του κόσμου», είπε.

Νωρίτερα, από το βήμα ημερίδας της εβδομαδιαίας Zeit, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσαν τον Τραμπ να μην βάλει προσκόμματα στο ελεύθερο εμπόριο. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Καναδός πρωθυπουργός Τριντό, ο οποίος σε συνέντευξή του στη Bild της Παρασκευής υπογραμμίζει ότι ο ίδιος προκρίνει «προοδευτικές εμπορικές συμφωνίες», οι οποίες «δημιουργούν ευκαιρίες για μικρές επιχειρήσεις και διασφαλίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων».

Προσφυγικό στη συνάντηση με Ερντογάν

Η Άγκελα Μέρκελ επέλεξε να βολιδοσκοπήσει χθες έναν ακόμη «δύσκολο» συνομιλητή, τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, με τον οποίο συζήτησε επίσης ακανθώδη διμερή ζητήματα, όπως ανέφερε εκπρόσωπός της.

Το τελευταίο διάστημα υπάρχει και πάλι εντεινόμενη ένταση στις σχέσεις Άγκυρας-Βερολίνου με αφορμή την κράτηση του τουρκικής καταγωγής γερμανού δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτζέλ, την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων από τη βάση του Ιντσιρλίκ αλλά και την άρνηση των γερμανικών αρχών να δώσουν άδεια στον Ερντογάν να μιλήσει σε συγκέντρωση Τούρκων της Γερμανίας. Στη συνάντηση φέρεται να συζητήθηκε και η εφαρμογή της προσφυγικής συμφωνίας, στην οποία η γερμανική πλευρά αποδίδει τεράστια σημασία, πόσο μάλλον στο παρά πέντε των γερμανικών εκλογών.

Στη σημερινή ατζέντα των συνομιλιών των 19 ηγετών και των εκπροσώπων της ΕΕ βρίσκεται καταρχήν η καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας, το ελεύθερο εμπόριο και η ανάπτυξη. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η πρώτη κατ΄ ιδίαν συνάντηση μεταξύ των Τραμπ και Πούτιν, κατά τη διάρκεια της οποίας θα κυριαρχήσουν το ουκρανικό και το συριακό.

Βέβαιο είναι, πάντως, ότι η οικοδέσποινα Μέρκελ θα αναζητήσει με όλους τους συμμετέχοντες και κυρίως με τους «δύσκολους» συνομιλητές της τη συναίνεση και όχι τη σύγκρουση.

Το τελευταίο που θα ήθελε στην παρούσα φάση είναι να απομονωθεί ο αμερικανός πρόεδρος και να εξελιχθεί η πολυαναμενόμενη σύνοδος σε μια μάχη 19 εναντίον ενός. Όσο φαινομενικά αδύνατο κι αν είναι, η καγκελάριος χρειάζεται ένα «καλό αποτέλεσμα», το οποίο να μπορεί να αξιοποιήσει προεκλογικά, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο το ηγετικό της προφίλ λιγότερο από τρεις μήνες πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές.

Πηγή: Ζougla NewsRoom, Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης