Η μάχη για την ολοκλήρωση της ανακατάληψης της δεύτερης σε μέγεθος πόλης του Ιράκ από τους τζιχαντιστές του αποκαλούμενου Ισλαμικού Χαλιφάτου (ή ISIS /ISIL), κοντεύει να ολοκληρωθεί, αλλά η καταστροφή είναι τεράστια.

Αυτό δείχνουν και τα βίντεο που κατέγραψε από ψηλά τηλεκατευθυνόμενο «Drone» και απεικονίζουν το μέγεθος των καταστροφών στην παλιά πόλη της βόρειας Μοσούλης όπου και το σπουδαίας ιστορικής σημασίας τέμενος Grand al-Nuri, το οποίο βρίσκεται πλέον στα χέρια των ιρακινών κυβερνητικών δυνάμεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τζιχαντιστές, πριν εγκαταλείψουν την περιοχή ανατίναξαν ένα μεγάλο μέρος του τεμένους, όταν οι κυβερνητικές αντιτρομοκρατικές δυνάμεις είχαν πλησιάσει στα 50 μέτρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα video δείχνουν κατεστραμμένα κτήρια, με τα ερείπια και τα μπάζα να κατακλύζουν τους δρόμους της κάποτε σφύζουσας από ζωή πόλης.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός δήλωσε πως η καταστροφή του ιερού τεμένους απ΄όπου ο ηγέτης του ISIS Abu Bakr al-Baghdadi είχε ανακοινώσει τη δημιουργία του Ισλαμικού Χαλιφάτου στο Ιράκ και τη Συρία (Λεβάντε) στα 2014, σήμανε την ήττα των τζιχαντιστών.

Πρόσφατη μελέτη της αμερικανικής στρατιωτικής Ακαδημίας του West Point, υποστηρίζει πως η καταστροφή που έχει προκληθεί από τις μάχες για την ανακατάληψη της Μοσούλης –όπου οι τζιχαντιστές εξακολουθούν να ελέγχουν μόνο μερικές συνοικίες κρατώντας ομήρους χιλιάδες κατοίκους) αποτελούν πρόκληση για την ανοικοδόμηση της πόλης.

Οι συγγραφείς της μελέτης του Κέντρου Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας του West Point, Daniel Milton και Muhammad al-Ubaydi αποκαλύπτει ότι 11 πόλεις στο Ιράκ και πέντε στη Συρία έχουν υποστεί ανυπολόγιστες καταστροφές από τους τρομοκράτες του ISIS, με αποτέλεσμα να έχουν προκληθεί και πολλοί θάνατοι πολιτών.

* Πληροφορίες από RT.com
Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης