Άνοιξαν οι κάλπες για τις συμπληρωματικές βουλευτικές εκλογές, οι οποίες διεξάγονται σήμερα, Κυριακή, στη Μιανμάρ.

Τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και τηλεοπτικά δίκτυα μεταδίδουν πως οι εκλογές διεξάγονται χωρίς προβλήματα, με την προσέλευση του κόσμου να χαρακτηρίζεται «μαζική». Παρατηρητής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφερε πως η εκλογική διαδικασία εξελίσσεται μέσα σε ειρηνικά πλαίσια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, η Αντιπολίτευση κατήγγειλε λίγες ώρες μετά το άνοιγμα των εκλογικών τμημάτων πως έχουν σημειωθεί παρατυπίες, κυρίως στα ψηφοδέλτια.

«Αυτό συμβαίνει παντού στη χώρα και η εκλογική επιτροπή είναι η μόνη που ευθύνεται γι αυτό. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο κερί που τοποθετείται στα ψηφοδέλτια και το οποίο μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα και έτσι το ψηφοδέλτιο να κριθεί άκυρο. Αν αυτό συνεχιστεί, θα πλήξει το κύρος των εκλογών», επισημαίνεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν πως η Aung San Suu Kyi, διάσημη ακτιβίστρια και βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης, θα βρίσκεται ανάμεσα σε αυτούς που θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν μια θέση στα δύο νομοθετικά Σώματα της Μιανμάρ.

Ευρισκόμενη για χρόνια σε κατ’ οίκων περιορισμό, η υπέρμαχος των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «κατεβαίνει» ως υποψήφια στην κωμόπολη Καούμου, πολύ κοντά στην πρωτεύουσα της χώρας, Γιανκούν.

«Ελπίζουμε όλη η ημέρα να κυλήσει το ίδιο ομαλά. Η τελική μας αξιολόγηση θα γίνει γνωστή αργότερα αφού πρώτα εξετάσουμε όλα τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τις εκλογικές περιφέρειες», δήλωσε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC η Ivo Belet.

Συνολικά 176 υποψήφιοι από 17 κόμματα, καθώς και οκτώ ανεξάρτητοι, δίνουν μάχη για μια από τις 45 βουλευτικές έδρες που απομένουν για να «κλείσουν» οι θέσεις στην Άνω και Κάτω Βουλή. Πρόκειται για τις πρώτες ελεύθερες εκλογές μετά την μεταβίβαση της εξουσίας και την εκλογή πολιτικής κυβέρνησης το 2010, ύστερα από δεκαετίες κυριαρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων στην πολιτική ζωή της χώρας.

Η Aung San Suu Kyi άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα, εν μέσω αποθέωσης από τους οπαδούς της οι οποίοι την επευφημούσαν, φωνάζοντας ρυθμικά το όνομά της.

Δείτε το video…

Το κόμμα της, Εθνική Ένωση για τη Δημοκρατία (NLD), συμμετέχει για πρώτη φορά στις εκλογές καθώς στις αντίστοιχες του 2010 είχε μποϊκοτάρει τη διαδικασία, διαμαρτυρόμενο για την έντονη παρουσία του Στρατού στα πολιτικά δρώμενα της χώρας. Εκείνη τη χρονιά, μεγάλος νικητής ήταν η παράταξη Εθνική Αλληλεγγύη και Ανάπτυξης (USDP) η οποία δημιουργήθηκε επί πραξικοπήματος προκειμένου να προωθεί τα συμφέροντα των στρατιωτικών.

Περισσότεροι από 100 ξένοι δημοσιογράφοι έχουν λάβει άδεια να καλύψουν τις εκλογές, την ίδια στιγμή που δεκάδες παρατηρητές από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Η.Π.Α. και χώρες της Ασίας (π.χ. Ιαπωνία) βρίσκονται μέσα στα μεγαλύτερα εκλογικά κέντρα.

Η περιοχή γύρω από την Καούμου είχε πληγεί από τροπικό κυκλώνα το 2008, με τουλάχιστον 138.000 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους.

Δείτε τα video…

«Οι εκλογές δεν είναι πραγματικά δημοκρατικές»

Εν τω μεταξύ, η επικεφαλής του NLD εξέφρασε την Παρασκευή, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην πρωτεύουσα Γιανκούν, την πεποίθησή της πως οι συμπληρωματικές βουλευτικές εκλογές στερούνται βασικών χαρακτηριστικών προκειμένου να μπορέσουν να είναι «δίκαιες» και «δημοκρατικές».

Ειδικότερα η Aung San Suu Kyi, τόνισε πως δεν πιστεύει ότι οι εκλογές θα είναι πραγματικά ελεύθερες.

«Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να θεωρήσουμε πως πρόκειται για μια ελεύθερη και δίκαιη εκλογική αναμέτρηση, αν λάβουμε υπ’ όψιν αυτά που παρατηρήσαμε τους τελευταίους μήνες», επεσήμανε.

«Αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν θα προχωρήσουμε. Δεν αισθάνομαι θλίψη που συμμετέχω στις εκλογές. Είμαι αισιόδοξη πως το κόμμα μας θα κερδίσει αρκετές έδρες», συμπλήρωσε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η διάσημη ακτιβίστρια αναφέρεται στο αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας. Στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών του Καναδά, John Baird, τον περασμένο Μάρτιο, είχε πει πως «υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση».

«Έχουμε πληροφορίες πως εντός των εκλογικών καταλόγων υπάρχουν ακόμα και νεκροί οι οποίοι είναι έτοιμοι να ψηφίσουν».

Σε μια άλλη ομιλία της είχε τονίσει την ανάγκη να τροποποιηθεί το υπάρχον Σύνταγμα προκειμένου να ενισχυθεί η ελευθερία της έκφρασης και να αναβαθμιστούν κρίσιμοι τομείς όπως αυτός της Παιδείας και της Υγείας.

«Ο περιορισμός της έκφρασης και της ελευθερίας είναι μια επιλογή που προκαλεί φόβο και ανασφάλεια στις ζωές των ανθρώπων. Όσο τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δε γίνονται σεβαστά τότε δεν πρόκειται ποτέ να μπορέσουμε να φθάσουμε στη Δημοκρατία. Χρειάζονται βελτιώσεις στους τομείς της Παιδείας, της Υγείας, της Γεωργίας και γενικότερα στη ζωή των εργατών και των νέων ανθρώπων», είχε πει τότε.

Δείτε το video…

Ο Στρατός δήλωσε… «παρών»

Σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη της χώρας, το 25% των εδρών προορίζεται αποκλειστικά για τους στρατιωτικούς. Συνολικά, η Κάτω Βουλή αριθμεί 440 έδρες και η Άνω Βουλή 224 και προκειμένου να «περάσει» μια τροπολογία η οποία θα άλλαζε τη συγκεκριμένη… «δικλείδα ασφαλείας» για τον στρατό, απαιτείται η ψήφος από τα 2/3 των μελών που απαρτίζουν τα συγκεκριμένα νομοθετικά Σώματα.

Η διεθνής κοινότητα παραμένει επιφυλακτική απέναντι στον Στρατό καθώς είναι σχεδόν βέβαιο πως οι στρατιωτικοί δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τόσο εύκολα παγιωμένα δικαιώματα τους τα οποία είχαν θεμελιώσει στη διάρκεια της παρουσίας τους επί 49 συναπτά έτη στην πολιτική ζωή.

Ήδη, ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Min Aung Hlaing, ξεκαθάρισε σε ομιλία του στην πρωτεύουσα Ναϊ Πι Τάου, στο περιθώριο του εορτασμού της 67ης «Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων», πως ο στρατός θα συνεχίσει να έχει λόγο στα πολιτικά δρώμενα.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις μαζί με τον λαό δεν έχουν μόνο καθήκον να σέβονται το Σύνταγμα, το οποίο αποτελεί τον πυρήνα του κράτους, αλλά και να το διασφαλίζουν. Η διασφάλιση του καταστατικού χάρτη της χώρας αποτελεί τη μέγιστη προτεραιότητά μας για την ανοικοδόμηση ενός μοντέρνου, ανεπτυγμένου και νέου δημοκρατικού έθνους», τόνισε μεταξύ άλλων.

Εδώ και αρκετούς μήνες πάντως η μεταβατική κυβέρνηση του Thein Sein έχει προχωρήσει στην εφαρμογή σημαντικών μεταρρυθμίσεων τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων…
7 Νοε 2010: Πρώτες εκλογές μετά από 20 χρόνια
13 Νοε 2010: Τερματίζεται ο κατ’ οίκων περιορισμός της Aung San Suu Kyi
30 Μαρ 2011: Μεταβίβαση της εξουσίας στην τωρινή κυβέρνηση από τους στρατιωτικούς
19 Αυγ 2011: Η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης διάσημη ακτιβίστρια συναντά τον πρόεδρο της χώρας,                       Thein Sein
12 Οκτ 2011: Απελευθερώνονται περισσότεροι από 200 κρατούμενοι
12 Οκτ 2011: Νέα εργατική νομοθεσία επιτρέπει τις συγκεντρώσεις
23 Δεκ 2011: Το NLD νομιμοποιείται
13 Ιαν 2012: Μαζικές απελευθερώσεις πολιτικών αντιφρονούντων

Ενδεικτικό της νέας κατάστασης, που έχει διαμορφωθεί, αποτελεί το γεγονός πως για πρώτη φορά από το 1990, όταν και το NLD κέρδισε με μεγάλη διαφορά τις εκλογές (χωρίς ωστόσο να μπορέσει να ανέβει στην εξουσία λόγω του πραξικοπήματος), οι υποστηρικτές της Aung San Suu Kyi μπορούν να εκφράζουν ελεύθερα τα πολιτικά τους πιστεύω μέσω συγκεντρώσεων σε κεντρικές πόλεις της χώρας.

Εμπορικό σταυροδρόμι και «παρθένα» αγορά

Οι μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει δεκτές με ικανοποίηση από τα περισσότερα κράτη της Δύσης, τα οποία όμως συνεχίζουν να τηρούν στάση αναμονής για τις εξελίξεις σε μια χώρα η οποία, λόγω γεωγραφικής θέσης και ανεκμετάλλευτου ορυκτού πλούτου, αναμένεται να αποτελέσει… «μήλον της έριδος» ανάμεσα σε κράτη που επιδιώκουν να αυξήσουν την παρουσία τους στο νότιο τμήμα του Ειρηνικού Ωκεανού (κυρίως Κίνα και Η.Π.Α.).

Εκπρόσωποι των Η.Π.Α. και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αφήσει να εννοηθεί πως θα χαλαρώσουν το ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί από την επιβολή κυρώσεων στο παρελθόν στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν με έναν αδιάβλητο και δημοκρατικό τρόπο.

Η Μιανμάρ δεν παύει να αποτελεί μια τεράστια «παρθένα» αγορά καθώς ο πληθυσμός της αγγίζει τα 60 εκατ. και η έκτασή της ισούται όσο της Γαλλίας και της Βρετανίας μαζί. Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν πως τα λιμάνια της θα μπορούσαν να μετατραπούν σε κέντρο επιχειρηματικών δραστηριοτήτων αμερικανικών και όχι μόνο πολυεθνικών εταιρειών, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η επιρροή της Κίνας στην ευρύτερη περιοχή. Εξάλλου, ο ίδιος ο πρόεδρος των Η.Π.Α., Barack Οbama, έχει τονίσει επανειλημμένα πως η χώρα του στοχεύει να ενισχύσει την παρουσία της στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ασίας.

Τον περασμένο Δεκέμβριο η υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α., Hillary Clinton, είχε μεταβεί αυτοπροσώπως στην οικονομική πρωτεύουσα Γιανκούν όπου και είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της μεταβατικής κυβέρνησης, Thein Sein καθώς και τη διάσημη ακτιβίστρια Aung San Suu Kyi.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
Καταγγέλλει παρατυπίες στην προεκλογική εκστρατεία, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2012, 08:33
Η άλλη πλευρά των μεταρρυθμίσεων στη Μιανμάρ, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2012, 01:51

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης