Τα παιδιά στις κοινότητες αυτοχθόνων στην Ινδία είναι πολύ πιθανότερο να πεθάνουν ή να υποσιτίζονται σε σχέση με εκείνα από άλλες κοινότητες, σύμφωνα με την πρώτη κυβερνητική έρευνα για θέματα υγείας μεταξύ φυλετικών ομάδων.

Σε ό,τι αφορά στις κοινότητες των αυτοχθόνων, 57 στα 1.000 παιδιά πεθαίνουν πριν από τα πέντε τους χρόνια σε σχέση με 37 που είναι ο αντίστοιχος αριθμός σε άλλες κοινωνικές ομάδες, σύμφωνα με την έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ποσοστό των υποσιτισμένων παιδιών σε εθνικό επίπεδο ανέρχεται, κατά μέσον όρο, σε 35%, ενώ οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 42% των αυτοχθόνων παιδιών είναι λιποβαρές.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις συνθήκες υγείας 104 εκατομμυρίων αυτοχθόνων της Ινδίας και έκαναν έκκληση για άμεση βοήθεια με στόχο τη βελτίωση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και της ασφάλειας των τροφίμων ανάμεσα στις 705 φυλετικές ομάδες της χώρας.

«Οι περισσότερες χώρες δεν διαθέτουν πόρους για την υγεία των αυτοχθόνων ούτε υπάρχει κάποιος ξεχωριστός λογαριασμός για τον τρόπο με τον οποίον χρήματα από τον προϋπολογισμό για την υγεία έχουν διατεθεί για αυτούς τους σκοπούς» δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Αμπχάι Μπανγκ, γιατρός και ειδικός στη δημόσια υγεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση θα πρέπει να διαθέσει το 8,6% του ετήσιου προϋπολογισμού για τη βελτίωση των συνθηκών ανάμεσα στους αυτόχθονες πληθυσμούς, που αριθμητικά είναι όσοι και ο πληθυσμός της Ινδίας, προτείνει η έκθεση.

Οι ερευνητές επισημαίνουν έναν αριθμό από προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αυτόχθονες στην πρόσβασή τους στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στην επάρκεια τροφίμων.

Σχεδόν το 90% του πληθυσμού των αυτοχθόνων της χώρας κατοικεί σε αγροτικές περιοχές, οι οποίες συχνά είναι δύσβατες και απομακρυσμένες και όπου οι γιατροί διστάζουν να εγκατασταθούν, διαπίστωσε η έκθεση.

Πολλές κοινότητες έχουν «αποστερηθεί» τρόφιμα, στέγη και μέσα επιβίωσης εξαιτίας της «αποψίλωσης και των δασικών νόμων που περιορίζουν την πρόσβαση σε δασική παραγωγή», σύμφωνα με την έκθεση.

Οι ακτιβιστές έχουν κάνει έκκληση για καλύτερη προστασία των εδαφών όπου κατοικούν οι φυλές.

«Αυτές είναι παραδοσιακές και ελεύθερες πηγές τροφίμων αλλά έχουν εκκενωθεί» δήλωσε ο Μιλίντ Τάτε, ο ιδρυτής της Vayam, μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης που εργάζεται για την ανάπτυξη των φυλών.

Τα εδάφη των φυλών έχουν διαβρωθεί τις τελευταίες δεκαετίες με την ανάπτυξη των ορυχείων κι άλλων μεγάλων έργων υποδομών, λένε οι ακτιβιστές.

Οι πλημμύρες και η πείνα έχουν επίσης στοιχίσει πολύ στις κοινότητες των αυτοχθόνων, αναγκάζοντας πολλούς από αυτούς να μεταναστεύσουν, σημειώνει η έκθεση.

Η μετανάστευση συχνά υπονομεύει το ζήτημα της σίτισης των παιδιών καθώς στερούνται τα δωρεάν γεύματα που παρέχει η κυβέρνηση σε σχολεία και σε κέντρα ημέρας στα χωριά τους, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Περίπου 146.000 παιδιά από κοινότητες φυλών πεθαίνουν κάθε χρόνο, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία επικαλείται παλαιότερη μελέτη του 2011, της τελευταίας χρονιάς που υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης