Το κίνημα της κοινωνίας των πολιτών κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης #MeToo κατέγραψε την Τετάρτη την πρώτη μεγάλη νίκη του στην Ινδία, με την παραίτηση ενός υπουργού της εθνικιστικής ινδουιστικής κυβέρνησης ο οποίος κατηγορείται από περίπου 20 γυναίκες.

Βετεράνος δημοσιογράφος που έγινε υφυπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του Ναρέντρα Μόντι, ο Μ. Τζ. Άκμπαρ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι παραιτείται για να υπερασπιστεί τον εαυτό του προσωπικά απέναντι στις κατηγορίες, τις οποίες διαψεύδει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θεωρώ ότι πρέπει να εγκαταλείψω τα καθήκοντά μου για να πολεμήσω τις εσφαλμένες κατηγορίες σε βάρος μου, επίσης υπό την προσωπική μου ιδιότητα» αναφέρει ο Άκμπαρ, 67 ετών, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε έπειτα από μία και πλέον εβδομάδα μιντιακής καταιγίδας.

Σκηνοθέτες, κωμικοί, δημοσιογράφοι… Πολλές προσωπικότητες της βιομηχανίας του θεάματος και των ΜΜΕ στην Ινδία βρέθηκαν στο στόχαστρο κατηγοριών τις τελευταίες ημέρες για ανάρμοστη συμπεριφορά απέναντι σε γυναίκες σε αυτήν την πατριαρχική κοινωνία.

Η φεμινιστική καμπάνια #ΜεΤοο έχει προκαλέσει σειρά παραιτήσεων και εσωτερικών ερευνών στον ασιατικό γίγαντα από τις αρχές Οκτωβρίου, στον απόηχο ενός σκανδάλου σε αυτήν τη χώρα του 1,25 δισεκατομμυρίου κατοίκων έναν χρόνο και πλέον μετά την εμφάνισή του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μία ηθοποιός του Μπόλιγουντ, η Τανουσρί Ντουτά, επανέλαβε σε μια συνέντευξη τις κατηγορίες της για ανάρμοστη συμπεριφορά εκ μέρους του διάσημου ηθοποιού Νανά Πατεκάρ -τις οποίες ο ίδιος αρνείται- κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων μιας ρομαντικής κωμωδίας το 2008.

Το κίνημα διαδόθηκε στη συνέχεια μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι μαρτυρίες για σεξουαλική κακοποίηση άρχισαν να πολλαπλασιάζονται από γυναίκες οι οποίες προέρχονται γενικά από τη μικρή αστική ελίτ της χώρας.

Φυσιογνωμία η οποία βρίσκεται περισσότερο σε δημόσια θέα απ’ ό,τι τα πρόσωπα που κατονομάστηκαν, ο Μ. Τζ. Άκμπαρ κατηγορείται για ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά απέναντι σε γυναίκες δημοσιογράφους νεοεισερχόμενες στο επάγγελμα την εποχή που κατείχε θέσεις ευθύνης στα ΜΜΕ. Αυτό το Σαββατοκύριακο κατέθεσε αγωγές για δυσφήμηση σε βάρος της πρώτης γυναίκας η οποία τον έθεσε δημοσίως στο στόχαστρο, της δημοσιογράφου Πρίγια Ραμάνι.

Η Ραμάνι αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα με ένα μήνυμα στο Twitter που έγινε viral ότι ο αρχισυντάκτης στον οποίο είχε αναφερθεί ανωνύμως σε ένα άρθρο της πέρυσι ήταν ο νυν πολιτικός.

Σε εκείνο το κείμενο αναφερόταν στη συνέντευξη που είχε περάσει προκειμένου να προσληφθεί, σε ένα δωμάτιο πολυτελούς ξενοδοχείου του Μουμπάι, όταν ήταν 23 ετών και ο Άκμπαρ 43. «Αποδείχτηκε ότι κυνηγούσατε σαν αρπακτικό με τον ίδιο φαεινό τρόπο με τον οποίο γράφατε (…) Είστε ειδικός στα τηλεφωνήματα, στα άσεμνα μηνύματα (…) Ξέρετε να τσιμπάτε, να χαϊδεύετε στο μάγουλο, να τρίβετε, να αρπάζετε και να επιτίθεστε. Το να μιλά κάποιος εναντίον σας συνεπάγεται μέχρι και σήμερα ένα βαρύ τίμημα που πολλές νεαρές γυναίκες δεν μπορούν να το καταβάλουν» ανέφερε σε ανοιχτή επιστολή της στην ινδική έκδοση του περιοδικού «Vogue».

Ακολούθησαν κι άλλες γυναίκες που περιέγραψαν παρόμοιες επιθέσεις από τον Άκμπαρ, ο οποίος, πριν ασχοληθεί με την πολιτική, υπήρξε στέλεχος σε διάφορα γνωστά έντυπα της Ινδίας, όπως στις εφημερίδες «The Telegraph», «Asian Age» και «The Sunday Guardian».

«Ως γυναίκες, αισθανόμαστε ενδυναμωμένες από την παραίτηση του Μ. Τζ. Άκμπαρ. Περιμένω με ανυπομονησία την ημέρα που θα εξασφαλίσω επίσης δικαιοσύνη στο δικαστήριο #metoo» έγραψε η Πρίγια Ραμάνι.

Οι αποκαλύψεις στο πλαίσιο του κινήματος #MeToo είναι πρώτο θέμα στα τοπικά ΜΜΕ εδώ και 10 ημέρες περίπου.

Η κατάσταση και η μεταχείριση των γυναικών είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα στην Ινδία.

Υποθέσεις σεξουαλικής βίας στη χώρα γίνονται συχνά πρωτοσέλιδα στον Τύπο. Παράλληλα με την παραίτηση του Μ. Τζ. Άκμπαρ, βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν για το άνοιγμα στις γυναίκες ενός μεγάλου ινδουιστικού ναού στην Κεράλα (νότια), έπειτα από μια δικαστική απόφαση, την οποία προσέβαλαν οι οπαδοί της παραδοσιοκρατίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης