Οι Αρχές της Ινδονησίας έστειλαν τον στρατό για να μεταφέρει τρόφιμα και εμβόλια σε μια απομακρυσμένη περιοχή της επαρχίας της Παπούας που βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της χώρας, όπου σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον 61 βρέφη έχουν πεθάνει από υποσιτισμό και ασθένειες όπως η ιλαρά.

Μολονότι πλούσια σε πόρους, η Παπούα είναι μια από τις πιο φτωχές επαρχίες της Ινδονησίας και ο πρόεδρος της χώρας Τζόκο Ουϊντόντο δεσμεύτηκε να επιταχύνει την ανάπτυξή της, όταν ανέβηκε στην εξουσία το 2014.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κατάσταση στην απομακρυσμένη περιοχή Ασμάτ ήταν ένα «έκτακτο περιστατικό», ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας της χώρας, σημειώνοντας ότι αποστέλλει εκεί 39 εργαζομένους στον τομέα της υγείας.

Ο ινδονησιακός στρατός έχει ήδη αποστείλει 53 μέλη του προσωπικού του, μεταξύ των οποίων και ιατρικό προσωπικό, εκτός του ιατρικού εξοπλισμού, των εμβολίων και των 11.100 πακέτων στιγμιαίων τροφίμων, προσθέτει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.

«Αντιμετωπίζουμε την κατάσταση» δήλωσε η υπουργός Υγείας Νίλα Μέλεκ στο Reuters. «Υπάρχει σχέση ανάμεσα στον υποσιτισμό και την προσβολή από ασθένειες. Αν υποσιτίζεσαι θα προσβληθείς από τις ασθένειες αυτές» σημείωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Υπουργείο Υγείας επισημαίνει επίσης στην ανακοίνωσή του ότι δεν έχει ολοκληρώσει τον υπολογισμό των θανάτων. Ωστόσο, η εφημερίδα «Kompas» έγραφε χθες ότι τουλάχιστον 61 βρέφη έχουν πεθάνει.

Πολλοί κάτοικοι της Παπούας, οι οποίοι είναι στην πλειονότητά τους χριστιανοί και αποτελούν μειονότητα στην κυρίως μουσουλμανική αυτή χώρα, επικρίνουν την κυβέρνηση στην Τζακάρτα ότι παραμελεί την επαρχία αυτή, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον της κυρίως στην πυκνοκατοικημένη Ιάβα.

Στην επαρχία αυτή δραστηριοποιείται για χρόνια και μερικές φορές με βίαιο τρόπο ένα αυτονομιστικό κίνημα μετά την ενσωμάτωσή της στην Ινδονησία έπειτα από ένα δημοψήφισμα που έγινε το 1969 με την υποστήριξη του ΟΗΕ και επικρίθηκε ευρέως.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης