Κορυφαία στελέχη των Ρεπουμπλικάνων εξέφρασαν την Κυριακή τη βεβαιότητά τους ότι το Κογκρέσο των ΗΠΑ θα εγκρίνει τη μεταρρύθμιση του φορολογικού κώδικα εντός της εβδομάδας, πιθανόν την Τρίτη, και ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει το σχέδιο νόμου για αυτό ως το «χριστουγεννιάτικο δώρο» του στους Αμερικανούς, θα το υπογράψει και θα το κάνει έτσι νόμο του κράτους έως το τέλος της εβδομάδας.

Ο Τζον Κόρναϊν, δεύτερος τη τάξει στην ιεραρχία των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC πως είναι «βέβαιος» ότι το σχέδιο νόμου θα ψηφιστεί από την ολομέλεια του σώματος, «πιθανόν την Τρίτη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κέβιν Μπρέιντι, βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων, εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι το κυβερνών κόμμα έχει τις ψήφους που χρειάζεται για να εγκριθεί το σχέδιο νόμου. «Νομίζω πως οδεύουμε – ο αμερικανικός λαός οδεύει – για μια μεγάλη νίκη την Τρίτη» δήλωσε ο Μπρέιντι στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

Εάν εγκριθεί, το νομοσχέδιο θα αποτελέσει τη σημαντικότερη μεταρρύθμιση του φορολογικού κώδικα των ΗΠΑ μετά το 1986 και θα προσφέρει στον Τραμπ την πρώτη του μεγάλη νίκη σε νομοθετικό επίπεδο, αφότου οι Ρεπουμπλικάνοι πήραν τον έλεγχο του Λευκού Οίκου και του Κογκρέσου, τον Ιανουάριο.

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν οριακή πλειοψηφία στη Γερουσία (52-48) και δεν μπορούν να χάσουν παρά μόνο δύο ψήφους, αν θέλουν το φορολογικό νομοσχέδιο να εγκριθεί. Οι Δημοκρατικοί εναντιώνονται όλοι σε αυτό το σχέδιο νόμου, καθώς θεωρούν ότι θα ωφελήσει μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους πλουσιότερους πολίτες, και θα αυξήσει δραματικά το έλλειμμα και το χρέος του ομοσπονδιακού κράτους. Αναλύσεις προβλέπουν ότι η μεταρρύθμιση θα αυξήσει κατά 1 τρισεκατομμύριο δολάρια το ομοσπονδιακό χρέος – το οποίο ανέρχεται ήδη σε 20 τρισ. δολάρια – μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι γερουσιαστές Θαντ Κόχραν και Τζον Μακέιν ασθενούν το τελευταίο διάστημα και έχουν λείψει από ψηφοφορίες. Το γραφείο του Κόχραν ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα είναι παρών στη διαδικασία για το φορολογικό νομοσχέδιο. Ο καρκινοπαθής Μακέιν, ο οποίος κάνει θεραπεία για έναν επιθετικό κακοήθη όγκο στον εγκέφαλο, επέστρεψε στην Αριζόνα, την Πολιτεία του, και δεν αναμένει να έχει επιστρέψει στην Ουάσινγκτον παρά τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε το γραφείο του την Κυριακή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης