Μεταξύ διασταυρούμενων πυρών έχει βρεθεί ο πρόεδρος Ομπάμα, για το θέμα του αγωγού που θα μεταφέρει Καναδικό πετρέλαιο στα αμερικανικά διυλιστήρια.

Ο αγωγός που θα μεταφέρει στις ΗΠΑ πετρέλαιο από τον Καναδά, προερχόμενο από αμμώδη πίσσα, έχει δημιουργήσει πρόβλημα στον Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σχέδιο που προβλέπει την δημιουργία του αγωγού Keystone XL, ο οποίος θα ξεκινά από την Αλμπέρτα του Καναδά και θα καταλήγει στο Τέξας, έχει κοστολογηθεί με 5,4 δισεκατομμύρια και αναμένει την έγκριση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για να ξεκινήσουν οι εργασίες του.

Και ενώ υπήρχε η αίσθηση ότι σύντομα θα γινόταν γνωστή η απόφαση του προέδρου Ομπάμα, αντ΄αυτού ήρθε μια ανακοίνωση μου μεταθέτει το ζήτημα για τον Νοέμβριο και μάλιστα για μετά τις ενδιάμεσες εκλογές της 4ης Νοεμβρίου.

Η είδηση έγινε δεκτή με ανάμικτα συναισθήματα: Από την πλευρά των υποστηρικτών της κατασκευής του αγωγού, υπήρξε οργή, όπως αυτή εκφράστηκε από την πρόεδρο της Επιτροπής της Γερουσίας για θέματα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, της γερουσιαστού Mary Landrieu από την Λουιζιάνα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτή η απόφαση είναι ανεύθυνη, αχρείαστη και απαράδεκτη», με «υποσημείωση» σε αυτή τη δήλωση ότι η κ. Landireu είναι γερουσιαστής των Δημοκρατικών, του κόμματος που προΐσταται ο Μπαράκ Ομπάμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις και άλλων γερουσιαστών, καθώς και παραγόντων της αγοράς, που χαρακτήρισαν την κωλυσιεργία του έργου επιζήμια τόσο για τους εργαζόμενους των ΗΠΑ, όσο και για τα εθνικά συμφέροντα.

Στον αντίποδα, καθώς η κατασκευή του αγωγού έχει γνωρίσει εντονότατες περιβαλλοντολογικές αντιδράσεις, υπάρχει μια μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης που καλωσόρισε την απόφαση του αμερικανού προέδρου.

Πάντως το ζήτημα θα συνεχίσει να απασχολεί τον Μπαράκ Ομπάμα, καθώς είναι κοινή πεποίθηση ότι «πατάει σε δύο βάρκες». Ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου χρειάζεται την υποστήριξη του ισχυρού ρεύματος κατά του αγωγού, αλλά παράλληλα πρέπει να ισορροπήσει και τις εντονότατες εσωκομματικές αντιδράσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης