Η Συρία πέρασε την «κόκκινη γραμμή» με την επιλογή της να χρησιμοποιεί χημικά όπλα κατά των ανταρτών. Πρόκειται για κίνηση που ωθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες να αυξήσουν «την κλίμακα και το εύρος» της στήριξής τους προς τους αντικαθεστωτικούς, ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας) ο Λευκός Οίκος.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ανακοινώνει επίσημα και οριστικά αυτά που είχε εδώ και καιρό εκφράσει ως υποψίες: ότι δηλαδή, οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ – Άσαντ χρησιμοποιούν σε αυτόν τον μεγάλης διάρκειας εμφύλιο πόλεμο χημικά όπλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η υπηρεσία πληροφοριών εκτιμά ότι 100 έως 150 άνθρωποι έχουν πεθάνει από επιθέσεις χημικών όπλων στη Συρία μέχρι σήμερα. Ωστόσο, τα στοιχεία είναι ακόμη ατελή» ανέφερε ο Ben Rhodes, αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας.

«Με απλά λόγια, το καθεστώς Άσαντ θα πρέπει να έχει γνώση ότι οι πράξεις του, μας αναγκάζουν στην αύξηση του πεδίου εφαρμογής και της κλίμακας βοήθειας προς τους αντικαθεστωτικούς,συμπεριλαμβανομένης και της άμεσης στήριξης στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο των ανταρτών. Οι προσπάθειες αυτές θα είναι συνεχώς συνεχώς αυξανόμενες» συνέχισε ο Rhodes.

Έτσι, λοιπόν, οι ΗΠΑ θα προμηθεύσουν επίσημα και με άμεση στρατιωτική βοήθεια τους Σύρους αντάρτες, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Ο πρόεδρος Ομπάμα κατέληξε σε αυτή την απόφαση από την στιγμή που το αμερικανικό Πεντάγωνο συμπέρανε για άλλη μία φορά ότι οι δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ έκαναν χρήση χημικών όπλων στο έδαφος της Συρίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συμπλέει ο Κάμερον
Η Βρετανία συμμερίζεται την άποψη των ΗΠΑ περί της παραβίασης της «κόκκινης γραμμής» από πλευράς Άσαντ όσον αφορά την χρήση χημικών όπλων στο συριακό έδαφος. Σε δηλώσεις που παραχώρησε σήμερα στον Guardian ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, σημείωσε ότι τα στοιχεία αυτά εγείρουν πολλά ερωτήματα για το πως θα μπορούσε να καταπολεμηθεί η ακραία δράση του Άσαντ και των δυνάμεων του.

Ο Κάμερον, επίσης, δήλωσε την υποστήριξή του στην γραμμή Ομπάμα περί παροχής στρατιωτικής βοήθειας στους αντάρτες της Συρίας. Έκλεισε τις δηλώσεις του με το εξής ρητορικό ερώτημα: «Τι πρόκειται να κάνουμε όταν σε αυτό τον κόσμο που ζούμε υπάρχει ένα δικτατορικό και βίαιο καθεστώς που χρησιμοποιεί χημικά κατά των πολιτών του;».

Αμφιβάλλει για τις «χημικές» ενδείξεις η Ρωσία

Στέλεχος του υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας – και στενός συνεργάτης του προέδρου Πούτιν – δήλωσε πως οι αποδείξεις που επικαλούνται οι ΗΠΑ για την χρήση χημικών όπλων «δεν μοιάζουν τόσο πειστικές».

Θα στήσουν μικρή περιοχή απαγόρευσης πτήσεων οι ΗΠΑ;
Την περίπτωση να ορίσουν μία μικρή περιοχή απαγόρευσης πτήσεων στο νότο της Συρίας κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία εξετάζουν οι ΗΠΑ σύμφωνα με αμερικανικές διπλωματικές πηγές από την Τουρκία.

Κατηγορεί για ασύστολα ψεύδη η Συρία
Το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας κατηγορεί τις ΗΠΑ για χρησιμοποίηση ψευδών στοιχείων με σκοπό να παρέμβει άμεσα στη χώρα.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά – Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης