Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις δήλωσε ότι θα συνομιλήσει με τους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ασία σχετικά με τη Βόρεια Κορέα αλλά και την κρίση πολεμικής έντασης που προκάλεσαν οι πρόσφατες «ριψοκίνδυνες» προκλήσεις της Πιονγιάνγκ.

Ο Αμερικανός ΥΠΑΜ αρχίζει από σήμερα μία εβδομαδιαία περιοδεία στην περιοχή της Ασίας, ενώ σήμερα θα έχει συνάντηση με τους ομολόγους του, της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής (ASEAN), που συνεδριάζουν στη Μανίλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ταξίδι του Μάτις στην Ασία περιλαμβάνει επίσης επισκέψεις στην Ταϊλάνδη αλλά και στη Νότια Κορέα, και πραγματοποιείται μερικές εβδομάδες πριν από την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην περιοχή.

Ο Τραμπ έχει εμπλακεί σε έναν φραστικό πόλεμο με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, τον οποίο και έχει χαρακτηρίσει ως «πυραυλάνθρωπο» σε μια αποστολή αυτοκτονίας, που προσπαθεί ανοιχτά να κατασκευάσει έναν βαλλιστικό πύραυλο με ικανότητα μεταφοράς πυρηνικής κεφαλής, που θα μπορούσε να πλήξει γεωγραφικές περιοχές των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον προηγούμενο μήνα, απείλησε να καταστρέψει τη Βόρεια Κορέα, στην περίπτωση που χρειαστεί να προστατεύσει τις ΗΠΑ αλλά και τους συμμάχους τους. Από τη μεριά του, ο Κιμ αντεπιτέθηκε φραστικά στον Τραμπ, χαρακτηρίζοντάς τον ως «πνευματικά ασταθή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μάτις, ο οποίος δίνει σημασία στη διπλωματία, θα έχει σήμερα συνάντηση με τους υπουργούς Άμυνας της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, πριν από τη διεξαγωγή κοινής τριμερούς συνάντησης.

Παράλληλα, από σήμερα και μέχρι την Τετάρτη θα λάβει μέρος στις εργασίες του διαλόγου για τα αμυντικά θέματα που διεξάγεται στις Φιλιππίνες με τη συμμετοχή των ΥΠΑΜ της ASEAN. Αμέσως μετά, θα ταξιδέψει στη Σεούλ για περαιτέρω συνομιλίες σε αμυντικά ζητήματα με την ηγεσία της Νότιας Κορέας.

«Θα συνομιλήσω με τους ομολόγους μου για την περιφερειακή κρίση αστάθειας που προκάλεσε η ριψοκίνδυνη συμπεριφορά και οι προκλήσεις της Βόρειας Κορέας. Παράλληλα, θα τονίσω τον σεβασμό μας για τις αξίες που μοιραζόμαστε με τους συμμάχους μας, όπως η κυριαρχία των κρατών, η εδαφική ακεραιότητα, η ελευθερία της ναυσιπλοΐας σε ιστορικά διεθνή ύδατα αλλά και το δίκαιο και ανταποδοτικό εμπόριο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μάτις στους δημοσιογράφους.

Ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό έπλευσε κοντά στα νησιά που διεκδικεί η Κίνα στη Νότια Σινική Θάλασσα την προηγούμενη εβδομάδα, προωθώντας την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, προκαλώντας ωστόσο την αντίδραση του Πεκίνου.

Η επίσημη επίσκεψη του Τραμπ στην Ασία τον επόμενο μήνα θα περιλαμβάνει και την Κίνα, στην οποία ασκεί πιέσεις η Ουάσινγκτον, προκειμένου το Πεκίνο να κάνει περισσότερα για τη διακοπή από τη Βόρεια Κορέα της ανάπτυξης του πυραυλικού και του πυρηνικού της οπλοστασίου. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός και οικονομικός εταίρος της Βόρειας Κορέας αλλά και διπλωματικός υποστηρικτής της Πιονγιάνγκ.

Ο Αμερικανός ΥΠΑΜ κατά την παραμονή του στις Φιλιππίνες αναμένεται να σχολιάσει θετικά τις προσπάθειες του στρατού της χώρας να περιορίσει τη δράση των ισλαμιστών ανταρτών και να λάβει τον έλεγχο της πόλης Μαράουι, στο νησί Μιντανάο. Πολλοί αναλυτές δίνουν ουσιαστική έμφαση στη διεξαγωγή των πολεμικών επιχειρήσεων για τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας, καθώς οι τζιχαντιστές επιδιώκουν να αξιοποιήσουν τις περιουσίες και τις εγκαταστάσεις στο Μιντανάο αλλά και τις πλούσιες ζούγκλες του για την εκπαίδευση των ανταρτών και τη διεξαγωγή επιθέσεων, σε περιφερειακό επίπεδο.

«Πρόκειται για μία σκληρή μάχη» δήλωσε ο Μάτις προσθέτοντας ότι οι Φιλιππίνες έχουν στείλει «ένα πολύ ουσιαστικό μήνυμα στους τρομοκράτες».

Την Πέμπτη, ο Μάτις θα ηγηθεί αμερικανικής αντιπροσωπείας στην Ταϊλάνδη και θα παραστεί στην επίσημη τελετή αποτέφρωσης του βασιλιά Πουμιπόν Αντουνιαντέτ.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης