Οι Δημοκρατικοί στη Γερουσία απέτυχαν στην ψήφιση τροπολογίας που θα εμπόδιζε την ενεργειακή αξιοποίηση προστατευόμενης περιοχής που ανήκει στην Αρκτική (Arctic National Wildlife Reserve). Από την άλλη μεριά, οι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν ότι η επέκταση της ενεργειακής παραγωγής ακόμη και σε περιοχές προστασίας της άγριας ζωής θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας αλλά και περισσότερο πλούτο.

Η τροπολογία απορρίφθηκε με 52 αρνητικές ψήφους έναντι 48, καθώς οι γερουσιαστές ακολούθησαν τις κομματικές γραμμές τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι περιοχές φυσικής ομορφιάς της Αλάσκας (ANWR) αναγνωρίζονται από αρκετούς βουλευτές των δύο κομμάτων στις ΗΠΑ, ενώ η παραπάνω αναφερόμενη προστατευμένη περιοχή θεσμοθετήθηκε από το Κογκρέσο το 1980. Αποτελεί πλούσιο έδαφος σπάνιας χλωρίδας και πανίδας, που χαρακτηρίζεται ως ένας από τους τελευταίους φυσικούς παραδείσους που υπάρχουν στη γη.

Από την άλλη μεριά, οι Ρεπουμπλικάνοι που έχουν τον έλεγχο του Λευκού Οίκου και του Κογκρέσου, τάσσονται εδώ και καιρό υπέρ της ενεργειακής εκμετάλλευσης ενός τμήματος της περιοχής ANWR, το οποίο είναι γνωστό ως περιοχή 1002. Η γερουσιαστής Λίζα Μαρκόβσκι, η οποία είναι πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας στη Γερουσία και εκλέγεται στην Αλάσκα, χαρακτηρίζει την περιοχή αυτή ως «μη περιοχή άγριας ζωής», επειδή η αμερικανική κυβέρνηση τη διαχώρισε εδώ και δεκαετίες, προκειμένου να τη διαθέσει για πετρελαϊκή αξιοποίηση. Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ εκτιμά ότι η περιοχή αυτή, που βρίσκεται στον κόλπο (Prudhoe Bay) στα βόρεια της Αλάσκας, έχει στο υπέδαφός της περισσότερα από 12 δισεκατομμύρια βαρέλια αξιοποιήσιμου αργού πετρελαίου.

Μία τροπολογία που υιοθετήθηκε στον προϋπολογισμό της Γερουσίας το φθινόπωρο προβλέπει τη συγκέντρωση από την επιτροπή στην οποία προεδρεύει η Μαρκόβσκι ποσού 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων μέσα στην επόμενη δεκαετία. Η ίδια ελπίζει ότι μέρος του ποσού αυτού θα προέλθει από τα ποσοστά που θα καταβάλει η εταιρεία ενεργειακής εκμετάλλευσης από τις γεωτρήσεις στην περιοχή 1002.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Μαρκόβσκι παρότρυνε τους γερουσιαστές «να αντιμετωπίσουν την παραπάνω τροπολογία ως μία ευκαιρία να κάνουν κάτι εποικοδομητικό», επικεντρώνοντας την προσοχή τους στην αύξηση της ενεργειακής παραγωγής από ομοσπονδιακά εδάφη, τα οποία έχουν τεθεί στο περιθώριο.

Από την άλλη μεριά, την τροπολογία που προσπάθησαν να ψηφίσουν οι Δημοκρατικοί εισήγαγε η γερουσιαστής Μαρία Καντγουέλ, που έχει ηγετική θέση στην Επιτροπή Ενέργειας της Γερουσίας και στόχευε στην εξάλειψη της ντιρεκτίβας του προϋπολογισμού της Γερουσίας, για τη συγκέντρωση οικονομικών κεφαλαίων. Οι Ρεπουμπλικάνοι ηγούνται μιας «ύπουλης επίθεσης που παραδίδει τα δημόσια εδάφη σε αυτούς που μολύνουν το περιβάλλον», δήλωσε χαρακτηριστικά η Καντγουέλ.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τζεφ Μέρκλεϊ τόνισε ότι «υπάρχει κάτι κυνικό και λυπηρό» στην προσπάθεια που γίνεται για το άνοιγμα του ANWR, καθώς θα αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου από την Αλάσκα, επιδεινώνοντας τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, τις οποίες η πλειονότητα των επιστημόνων συνδέει με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αλλά και την καύση συμβατικών καυσίμων.

Ωστόσο, η πολιτική διαμάχη για το επίμαχο ζήτημα δεν τελείωσε, καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων θα πρέπει να ψηφίσει τη δική της έκδοση της τροπολογίας για το σχέδιο οικονομικών εσόδων από τις πετρελαϊκές γεωτρήσεις. Ένα τελικό νομοθετικό πακέτο θα τεθεί προς επεξεργασία από τους ηγέτες των δύο νομοθετικών σωμάτων.

Από τη μεριά τους, οι οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους. «Το Κογκρέσο δεν μπορεί να το περάσει αυτό από την πίσω πόρτα, νομίζοντας ότι δεν κοιτάει κανείς. Το ANWR είναι πολύ ευαίσθητο στις γεωτρήσεις και έχουμε την ηθική υποχρέωση να το προστατεύσουμε για τις μελλοντικές γενιές των Αμερικανών» δήλωσε ο Τζέιμι Γουίλιαμς, πρόεδρος της περιβαλλοντολογικής οργάνωσης Wilderness Society.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης