Η διπλωματία του γκολφ, μία σημαντική βοήθεια από τη Νάνσι Πελόζι, ουσιαστικές ερωτήσεις σχετικά με το περιθώριο ελιγμών που μπορεί ν’ αποδεχτεί ο Λευκός Οίκος στο πλαίσιο δικομματικής συμφωνίας για το πρόγραμμα υγείας, αλλά και παρασκηνιακές εξελίξεις για τις σχέσεις μεταξύ του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Στίβ Μπάνον, συνθέτουν το “παζλ΄” της επιρροής που ασκεί ο πρώην στρατηγιστής του Λευκού Οίκου, σχολιάζει το CNN.

Οι διαστάσεις της παρασκηνιακής δράσης του Στιβ Μπάνον:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1) “Ένας πόλεμος” με την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων, τον οποίο υποστηρίζει ο πρόεδρος.

Ο Μπάνον έφυγε από τον Λευκό Οίκο, επιστρέφοντας στην ηλεκτρονική σελίδα “Breidbart.” Η προσπάθειά του εντοπίζεται στην κινητοποίηση των συντηρητικών για μία “περίοδο σύγκρουσης” με την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων και κυρίως με τον ηγέτη της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ. Ο Μακόνελ έχει σήμερα συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ προκειμένου να συζητηθούν τρόποι για την ψήφιση του νομοσχεδίου των φορολογικών μεταρρυθμίσεων, αλλά και να “διασωθεί” η πρόσφατη περίοδος νομοθετικής στασιμότητας ως προς την υλοποίηση των προεκλογικών εξαγγελιών και δεσμεύσεων των Ρεπουμπλικάνων.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Μάικλ Μπέντερ της εφημερίδας “The Wall Street Journal” ο πρόεδρος Τραμπ και ο Μπάνον μίλησαν τηλεφωνικά τουλάχιστον τρεις φορές τις τελευταίες ημέρες, με τον Τραμπ να υποστηρίζει τον “πόλεμο” κατά της ηγεσίας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. “Εάν αυτή η τάση συνεχιστεί, θα υπάρξουν συνέπειες. Ο συνδυασμός Τραμπ και Μπάνον είναι εκρηκτικός και ο Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Τζον Κέλι, θα έχει να μαζέψει τα κομμάτια” από την έκρηξη, δήλωσε ο Μπέντερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

2) Ο Μπάνον δηλώνει ότι είναι σύμμαχος του Τραμπ, αλλά η ατζέντα του είναι αντιφατική. Στον πόλεμο που έχει κηρύξει κατά της ηγεσίας των Ρεπουμπλικάνων, ο Μπάνον τονίζει ότι υποστηρίζει τον Τραμπ κατά 100%, τασσόμενος κατά όσων προκαλούν εμπόδια στην υλοποίηση των προτεραιοτήτων της προεδρικής του ατζέντας. Ωστόσο, στη διάρκεια ομιλίας του σε διάσκεψη (Values Voter summit) το Σαββατοκύριακο, προέβλεψε ότι ο Τραμπ με δυσκολία θα μπορούσε να επανεκλεγεί. Παράλληλα, προέβλεψε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα χαρακτηρίσει σύντομα τη Μουσουλμανική Αδελφότητα “τρομοκρατική οργάνωση”, ενώ βρίσκεται κοντά στη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στο Ισραήλ, από το Τελ Αβίβ, στην Ιερουσαλήμ. Η Ελιάνα Τζόνσον του “Politico” ακούγοντας αυτές τις προβλέψεις, προσπάθησε να τις διασταυρώσει με πηγές τις αμερικανικής κυβέρνησης, οι οποίες τις διέψευσαν. Σύμφωνα με την εκτίμηση της Τζόνσον, ο Μπάνον προωθεί την δική του ατζέντα, ρισκάροντας να έρθει σε σύγκρουση με τον Τραμπ. “Θα δούμε σταδιακά τον Στιβ Μπάνον όχι μόνο να υποστηρίζει υποψηφίους που κινούνται κατά του πολιτικού συστήματος (αυτό είναι αναμενόμενο) αλλά θα προωθεί την δική του ατζέντα, ενώ βρίσκεται εκτός του Λευκού Οίκου. “Πρόκειται για ατζέντα πολιτικής, που τον φέρνει σε σύγκρουση με τον Λευκό Οίκο και θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πως θα εξελιχθεί η δυναμική των μεταξύ τους σχέσεων με τον πρόεδρο κι αν θα συγκρουστούν”, δήλωσε η Τζόνσον.

3) Ο πρόεδρος επιμένει για την κατάργηση του Obamacare και στις συνομιλίες για μία δικομματική συμφωνία.

Η επιμονή του Τραμπ για την κατάργηση του Obamacare προκαλεί ανησυχίες για την εδραίωση του κλίματος αστάθειας στην ασφαλιστική αγορά των ΗΠΑ, αλλά και στις αυξήσεις στα ασφάλιστρα των εργαζόμενων Αμερικανών. Ο πρόεδρος δηλώνει ότι κινητοποιείται επειδή το Κογκρέσο έχει αποτύχει ν’ αναλάβει δράση, ενώ εμφανίζεται ανοιχτός στην επίτευξη μιας δικομματικής συμφωνίας με τους Δημοκρατικούς. Ο ίδιος δείχνει επίσης να περιμένει από τους Δημοκρατικούς να εμφανιστούν στο Λευκό Οίκο για να συζητήσουν μια κοινή πρόταση. Παράλληλα, ο Τραμπ δέχεται κριτική ότι από την μια μεριά επιδιώκει την κατάργηση και αντικατάσταση του προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας που προώθησε ο Μπαράκ Ομπάμα (Obamacare) και από την άλλη, επιθυμεί να συνεργαστεί με τους Δημοκρατικούς για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το παραπάνω πρόγραμμα, καθώς οι Δημοκρατικοί δεν συμφωνούν με την κατάργηση του. Ωστόσο, πώς θα δρομολογηθούν εξελίξεις προσέγγισης με τους Δημοκρατικούς, έχοντας τον Μπάνον να κινητοποιεί τους συντηρητικούς Ρεπουμπλικάνους κατά της ηγεσίας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος;

4) Η Νάνσι Πελόζι παραμένει στην ηγεσία των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σύγχυση είχε προκληθεί στις αρχές του χρόνου στους Δημοκρατικούς από τις συζητήσεις που έγιναν σε πολιτικές ομάδες του κόμματος (Congressional Black Caucus) σχετικά με την άσκηση πιέσεων στην Πελόζι, προκειμένου να παραιτηθεί. Οι πιέσεις αυτές δεν κατέληξαν πουθενά και πρόσφατα ήρθαν στο προσκήνιο με τη Λίντα Σάντζεζ που εκπροσωπεί την Καλιφόρνια στη Βουλή των Αντιπροσώπων και ανήκει στην ομάδα της Πελόζι να δηλώνει ότι θα πρέπει να υπάρξουν εξελίξεις μετά τις εκλογές του 2018. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Δημοκρατικών, η ανάκτηση της πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων είναι δυνατή με την παραμονή της Πελόζι στην ηγεσία. Η εξέλιξη αυτή ευνοεί την παρασκηνιακή δράση του Μπάνον για την κινητοποίηση των συντηρητικών στους Ρεπουμπλικάνους, κατά της ηγεσίας, καθώς οι Δημοκρατικοί κινούνται στο πλαίσιο πολιτικών επιλογών που ελέγχει η Πελόζι στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Παράλληλα, το βάρος των πολιτικών εξελίξεων μετατοπίζεται στη Γερουσία, όπου τα αριθμητικά περιθώρια δρομολόγησης νομοθετικών εξελίξεων είναι στενά μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων, με συνέπεια τη νομοθετική στασιμότητα για τους Ρεπουμπλικάνους.

5) Η διπλωματία του γκολφ

Ο Γερουσιαστής Ραντ Πολ είχε στο παρελθόν ανταλλάξει βαριές εκφράσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ, με τον πρόεδρο ν’ ανταποδίδει τους χαρακτηρισμούς. Οι δύο άντρες έπαιξαν χθες γκολφ μαζί, για τρίτη φορά τους τελευταίους μήνες. Το Σάββατο, ο πρόεδρος Τραμπ έπαιξε γκολφ με τον Λίντσεϊ Γκράχαμ ο οποίος το 2016 είχε υποστηρίξει ότι ο Τραμπ δεν κατάλληλος για την προεδρία, ενώ η κριτική συνεχίστηκε και μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον Τραμπ. Σύμφωνα με την άποψη αναλυτών στην Ουάσινγκτον, η ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ του προέδρου και γερουσιαστών υποβοηθά την παρασκηνιακή δράση του Μπάνον.

Πηγή: CNN

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης