Μετά την κίνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να χαρακτηρίσει τη Φρεντερίκα Γουίλσον, η οποία ανήκει στους Δημοκρατικούς και είναι μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ως «την τρελή του Κογκρέσου», εκείνη του επιτέθηκε φραστικά, δηλώνοντας ότι η ενέδρα στον Νίγηρα με συνέπεια τον θάνατο τεσσάρων Αμερικανών στρατιωτών «είναι η Βεγγάζη του Τραμπ», μεταδίδει το CNN. Παράλληλα, η Γουίλσον απαίτησε μία δημόσια συγγνώμη «έναντι του έθνους» από τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι.

«Ο Νίγηρας είναι η πραγματική Βεγγάζη του Ντόναλντ Τραμπ» έγραψε το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων που εκλέγεται στη Φλόριντα. Η Γουίλσον και ο Τραμπ έχουν εμπλακεί σε μια οξεία φραστική αντιπαράθεση εδώ και περίπου μία εβδομάδα, με αφορμή το τηλεφώνημα συλλυπητηρίων του Αμερικανού προέδρου στη Μιέσια Τζόνσον, τη χήρα του στρατιώτη Λα Ντέιβιντ Τζόνσον, ενός από τους τέσσερις Αμερικανούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν από ενέδρα στον Νίγηρα, στις αρχές του μήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Γουίλσον, η οποία βρίσκεται κοντά στην οικογένεια του στρατιώτη και ήταν στο αυτοκίνητο όταν τηλεφώνησε ο Τραμπ, ισχυρίστηκε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι ο στρατιώτης Τζόνσον «γνώριζε για τους κινδύνους που αντιμετώπιζε, αλλά υποθέτω ότι είναι ακόμη οδυνηρό». Μέλος της οικογένειας χαρακτήρισε ως «ιδιαίτερα λεπτομερή» την εικόνα της τηλεφωνικής συνομιλίας που παρουσίασε η Γουίλσον, ενώ ο Λευκός Οίκος δεν διέψευσε τη φρασεολογία του Ντόναλντ Τραμπ.

Από τη μεριά του, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε στο Fox Business ότι έμεινε «έκπληκτος» ακούγοντας τα λεγόμενα της Γουίλσον για το τηλεφώνημα, υπογραμμίζοντας ότι επρόκειτο για ένα «πολύ ευγενικό τηλεφώνημα». Παράλληλα, υποστήριξε ότι ανέφερε το όνομα του στρατιώτη στη διάρκεια του τηλεφωνήματος, ενώ η Γουίλσον δήλωσε ότι φαινόταν πως ο πρόεδρος δεν θυμόταν το όνομά του.

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που η Γουίλσον κάνει αναφορά στην επίθεση κατά της αμερικανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στη Βεγγάζη της Λιβύης το 2012, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων Αμερικανών. Η αιματηρή κατάληξη της υπόθεσης αυτής προκάλεσε τη διενέργεια μακροχρόνιας έρευνας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών και η (τότε) ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον είχαν ευθύνες για αυτό που συνέβη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτό μπορεί να εξελιχθεί στη Βεγγάζη του κυρίου Τραμπ. Πρέπει να το διερευνήσει πολύ σοβαρά, γιατί θα φροντίσω να το κάνει το Κογκρέσο» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά η Γουίλσον την Τετάρτη, στην εκπομπή «New Day» του CNN.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζέιμς Λάνκφορντ, ο οποίος είναι μέλος της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στη Γερουσία, δήλωσε χθες στην εκπομπή «Face the Nation» του CBS ότι το Κογκρέσο θέλει μία «πλήρη και έγκυρη ενημέρωση» για το τι ακριβώς συνέβη στον Τζόνσον, αλλά και στους υπόλοιπους στρατιώτες που ενεπλάκησαν στο περιστατικό του Νίγηρα. «Έχουμε όλοι τις ίδιες ερωτήσεις που έχουν αναφερθεί, προκειμένου να μάθουμε τι ακριβώς συνέβη. Αυτό είναι το κυρίαρχο ζήτημα τώρα, καθώς όλα τα γεγονότα πρέπει να εξεταστούν» δήλωσε ο Λάνκφορντ.

Ο γερουσιαστής από την Οκλαχόμα συμμερίζεται την οργή του Τζον Μακέιν για την ελλιπή πληροφόρηση σχετικά με τα γεγονότα στον Νίγηρα. «Ο γερουσιαστής Μακέιν επικεντρώνει την προσοχή του στη δημοσιοποίηση όλης της ιστορίας κι όχι στη δημοσιοποίηση αντικρουόμενων πληροφοριών. Θέλουμε να έχουμε όλες τις πληροφορίες με ακρίβεια» τόνισε ο Λάνκφορντ.

Ο στρατιώτης Τζόνσον βρέθηκε σε απόσταση περίπου 1.600 μέτρων από το σημείο της ενέδρας στον Νίγηρα, σύμφωνα με δηλώσεις τεσσάρων αξιωματούχων της αμερικανικής κυβέρνησης που έλαβαν γνώση των πρώτων αξιολογήσεων για το περιστατικό. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν την Παρασκευή στο CNN.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο εξετάζει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο Τζόνσον απομακρύνθηκε από τη διμοιρία των 12 στρατιωτών της ομάδας του, όταν αυτοί έπεσαν στην ενέδρα που τους είχαν στήσει 50 τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Στην έρευνα που διεξάγεται συμμετέχει και το FBI, διερευνώντας τις συνθήκες υπό τις οποίες στήθηκε η ενέδρα.

Η Γουίλσον απαίτησε, επίσης, μία δημόσια συγγνώμη από τον Κέλι, για τον οποίο υποστηρίζει ότι «είπε ψέματα στους Αμερικανούς», ασκώντας κριτική κατά της ίδιας σε δηλώσεις του που έγιναν από τον Λευκό Οίκο την προηγούμενη εβδομάδα.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο, την προηγούμενη Πέμπτη, η Γουίλσον καυχιόταν για την εξασφάλιση «20 εκατομμυρίων δολαρίων» σε ομοσπονδιακές χρηματοδοτήσεις για την κατασκευή ενός νέου περιφερειακού γραφείου του FBI στο Μαϊάμι κατά την τελετή ονομασίας του κτηρίου, το 2015. Ο Κέλι χαρακτήρισε τη Γουίλσον ως «ένα άδειο βαρέλι», τονίζοντας ότι οι δηλώσεις της είχαν επικεντρωθεί στις δικές της ενέργειες και όχι στον ηρωισμό των δύο πρακτόρων του FBI, των οποίων τα ονόματα φέρει το κτήριο.

Ωστόσο, βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας την Παρασκευή, από την τελετή των εγκαινίων του κτηρίου, δείχνει τη Γουίλσον να κάνει δηλώσεις όχι για τη χρηματοδότηση του κτηρίου, αλλά για τον ρόλο που είχε στην ψήφιση της νομοθεσίας για την ονομασία του. Παράλληλα, στο ίδιο βίντεο, η Γουίλσον αφιερώνει σημαντικό χρόνο της δήλωσής της στη γενναιότητα των ανδρών, μιλώντας για την ιστορία της θυσίας των δύο πρακτόρων. «Ο στρατηγός Κέλι χρωστάει μία συγγνώμη στο έθνος, καθώς όταν είπε ψέματα για μένα, είπε ψέματα στον αμερικανικό λαό» έγραψε η ίδια σε ανάρτησή της χθες στο Twitter.

Παράλληλα, οι γυναίκες που συμμετέχουν στην ομάδα των Αφροαμερικανών στο Κογκρέσο κάλεσαν τον Κέλι να ζητήσει συγγνώμη για τις δηλώσεις που έκανε για τη Γουίλσον την προηγούμενη εβδομάδα:
«Οι δηλώσεις του στρατηγού Κέλι είναι αξιοκατάκριτες. Η ακεραιότητα και η αξιοπιστία της Γουίλσον ως μέλους του Κογκρέσου δεν θα πρέπει να προκαλούνται ή να υπονομεύονται από τέτοια ψέματα» ανέφεραν.

Ο στρατηγός Κέλι δέχθηκε κριτική και από τον Κιζρ Καν, τον πατέρα του λοχαγού γιου του που σκοτώθηκε στο πεδίο της μάχης, ενώ ο ίδιος είχε ασκήσει κριτική στον Τραμπ κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα του 2016 στην εκπομπή «Face the Nation».

«Αντί να συμβουλεύει τον πρόεδρο για την ανάγκη αυτοσυγκράτησης και αξιοπρέπειας, ο πρώην στρατηγός Κέλι ενεπλάκη στην υπεράσπιση της συμπεριφοράς του προέδρου κι έκανε την κατάσταση ακόμη χειρότερη. Οι πολιτικοί ηγέτες μας, που εκλέγονται από τον λαό, αξίζουν ίση αξιοπρέπεια και σεβασμό, αντί να δέχονται κακοήθεις επιθέσεις που είναι βασισμένες σε αναληθή γεγονότα. Κι αυτό είναι το ζήτημα που προκλήθηκε τώρα» τόνισε χαρακτηριστικά ο Καν.

Από την άλλη μεριά, ο Λευκός Οίκος δεν αντέδρασε άμεσα στην προβολή του βίντεο που έρχεται σε αντίθεση με τα λεγόμενα του Κέλι, αλλά επανέλαβε την κριτική του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, χαρακτηρίζοντας τη Γουίλσον σαν «ένα άδειο βαρέλι». Ο Λευκός Οίκος δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα σχολιασμού των τελευταίων αναρτήσεων της Γουίλσον στο Twitter.

Πηγή: CNN, ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης