Η γυναίκα που κατηγορεί τον Μπρετ Κάβανο, τον δικαστικό τον οποίο επέλεξε ο Aμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για να καταλάβει μια έδρα στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, ότι της επιτέθηκε σεξουαλικά πριν από δεκαετίες θέλει να διεξαχθεί έρευνα για την υπόθεση από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Έρευνας (FBI) πριν εμφανιστεί και καταθέσει ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας, δήλωσε δικηγόρος της την Τρίτη.

Η Κριστίν Μπλάζι Φορντ, καθηγήτρια πανεπιστημίου στην Καλιφόρνια, κατηγορεί τον Κάβανο ότι της επιτέθηκε το 1982, όταν ακόμη και οι δυο τους πήγαιναν στο γυμνάσιο, καταγγελία που ο συντηρητικός δικαστής χαρακτηρίζει «απολύτως ψευδή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επιτροπή της Γερουσίας που είναι αρμόδια για το δικαστικό σύστημα, στην οποία συζητήθηκε η επικύρωση του διορισμού του Κάβανο, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα οργανώσει μια ακρόαση τη Δευτέρα για να εξεταστεί η καταγγελία. Ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε ότι ο δικαστής είναι έτοιμος να πάει και να καταθέσει.

«Τίποτα ουσιαστικό και τίποτε έννομο δεν μπορεί να συμβεί μέχρι τη Δευτέρα» τόνισε όμως η Λίσα Μπανκς, δικηγόρος της Φορντ, σε δηλώσεις της στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Σε επιστολή τους προς τον πρόεδρο της επιτροπής, τον ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Τσακ Γκράσλι, οι δικηγόροι της Φορντ σημειώνουν πως πρέπει να διενεργήσει έρευνα το FBI πριν καταθέσει ενώπιον των γερουσιαστών η πελάτισσά τους. Αντίγραφο της επιστολής αναρτήθηκε στον ιστότοπο του CNN.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μόνο «μια ολοκληρωμένη έρευνα» μπορεί να εξασφαλίσει ότι τα γεγονότα και οι μάρτυρες σε αυτό το ζήτημα θα εξεταστούν με «ακομμάτιστο τρόπο» και ότι η επιτροπή θα είναι «πλήρως ενημερωμένη πριν διεξαγάγει μια ακρόαση ή λάβει αποφάσεις», ανέφεραν οι δικηγόροι.

Ένας εκπρόσωπος της επιτροπής δεν απάντησε αμέσως όταν του ζητήθηκε σχόλιο.

Οι δημοκρατικοί, που προβάλλουν σθεναρή αντίσταση στον διορισμό του Κάβανο, ζητούν επίσης έρευνα του FBI, κάτι που οι ρεπουμπλικάνοι απορρίπτουν. Ο Τραμπ κι άλλοι ρεπουμπλικάνοι λένε ότι δεν θεωρούν πως πρέπει να αναμειχθεί η ομοσπονδιακή αστυνομία.

Η ακρόαση θα μπορούσε να κρίνει εάν θα επικυρωθεί ο -ουσιαστικά ισόβιος- διορισμός του Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο, καθώς ο Τραμπ επιδιώκει να επιτύχει τη στροφή του κορυφαίου οργάνου της αμερικανικής Δικαιοσύνης προς τα δεξιά.

Οι ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν τη Γερουσία μόνο οριακά, κάτι που σημαίνει ότι εάν υπάρξουν «αντάρτες», ο διορισμός μπορεί να μην εγκριθεί, εξέλιξη που θα αποτελούσε βαρύ πλήγμα για τον πρόεδρο.

Νωρίτερα την Τρίτη ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, άλλος ένας ρεπουμπλικάνος που συμμετέχει στην επιτροπή, τόνισε ότι η ψηφοφορία για την επικύρωση του διορισμού θα γίνει την προσεχή εβδομάδα είτε η Φορντ καταθέσει είτε όχι.

«Εάν δεν θέλει να έλθει τη Δευτέρα (να καταθέσει), δημόσια ή κεκλεισμένων των θυρών, θα προχωρήσουμε και θα ψηφίσουμε την Τετάρτη» είπε ο Γκρέιαμ στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης