Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι τα παιδιά που εισέρχονται παράτυπα στις ΗΠΑ ενδέχεται να απομακρύνονται από τους συγγενείς τους, επαναλαμβάνοντας την πολιτική «μηδενικής ανοχής» για την παράτυπη μετανάστευση, την οποία ακολουθεί η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

«Δεν επιθυμούμε να χωρίσουμε τις οικογένειες, όμως δεν θέλουμε να έρχονται παράνομα στα σύνορα», επεσήμανε ο Σέσιονς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αν περάσετε παράνομα τα σύνορα, θα σας προσάγουμε» στη Δικαιοσύνη, πρόσθεσε από το Σαν Ντιέγκο στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον επικεφαλής της ομοσπονδιακής αστυνομίας αρμόδιας για τη μετανάστευση (ICE), τον Τόμας Χόμαν.

Ο Αμερικανός υπουργός επίσης υπογράμμισε ότι «αν βοηθήσετε να περάσουν τα σύνορα μετανάστες χωρίς χαρτιά, θα σας προσάγουμε στη Δικαιοσύνη. Αν βοηθήσετε ένα παιδί, θα σας προσάγουμε και αυτό το παιδί θα απομακρυνθεί από εσάς, όπως το προβλέπει η νομοθεσία».

Περίπου 150 άνθρωποι που έχουν σχηματίσει ένα «καραβάνι μεταναστών» έφτασαν στα σύνορα μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικού αφού διέσχισαν σε ένα επικίνδυνο ταξίδι την Κεντρική Αμερική. Πολλοί εξ αυτών θέλουν να ζητήσουν άσυλο στις ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι είναι θύματα βίας ή απειλών για τη ζωή τους στις πατρίδες τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό το «καραβάνι», που έχει τραβήξει πάνω του μεγάλη δημοσιότητα, έχει δεχθεί σφοδρές επικρίσεις από τον Τραμπ.

Οι Αμερικάνοι «έχουν δίκιο που επιθυμούν ασφαλή και προστατευμένα σύνορα», τόνισε ο Σέσιονς, ο οποίος πέρασε από το Σαν Ντιέγκο για να μεταβεί στη μεθόριο και στη γειτονική πολιτεία Αριζόνα.

Υπενθύμισε μάλιστα ότι «ο Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποίησε την προεκλογική του εκστρατεία βασιζόμενος σε αυτή την ιδέα. Είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους κέρδισε», και «θέλουμε όλος ο κόσμος να γνωρίζει ότι τα σύνορά μας δεν είναι ανοικτά».

Την ομιλία του Σέσιονς διέκοψε ένας διαδηλωτής ο οποίος φώναξε «είστε μοχθηρός άνθρωπος», προτού η υπηρεσία ασφαλείας τον συνοδεύσει έξω από την αίθουσα.

Ο Ενρίκε Μορόνες, ιδρυτής της οργάνωσης Border Angels, που προασπίζεται τα δικαιώματα των μεταναστών, εκτίμησε ότι η απομάκρυνση των παιδιών από τους γονείς τους πλήττει «τα ανθρώπινα δικαιώματα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης