Η συμφωνία συγχώνευσης της AT&T με την Time Warner, αξίας 85 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αντιμετωπίστηκε με επιφύλαξη από τους δημοκρατικούς και τους ρεπουμπλικανούς χθες, αυξάνοντας τις πιθανότητες ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα εξετάσουν εξονυχιστικά την προσπάθεια δημιουργίας ενός νέου γίγαντα τηλεπικοινωνιών και μέσων ενημέρωσης.

Η μεγαλύτερη συμφωνία της χρονιάς μεταξύ της AT&T, της ισχυρότερης εταιρείας τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ, και της εταιρείας μέσων ενημέρωσης Time Warner, που ανακοινώνεται δύο εβδομάδες πριν τις εθνικές εκλογές στις 8 Νοεμβρίου, ποντάρει στη νίκη της υποψήφιας για την προεδρία των δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον και τη συνέχιση του καθεστώτος του αντιμονοπωλιακού και κανονιστικού πλαισίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal, η AT&T υπέγραψε συμφωνία για την εξαγορά της Time Warner έναντι 85 δισ. δολαρίων.

Ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έπεται της Κλίντον στις δημοσκοπήσεις, ανακοίνωσε ότι θα εμποδίσει τη συγχώνευση.

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας έχει επικρίνει το ρόλο των ΜΜΕ στις εκλογές, που χαρακτηρίζει ως “στημένες”, και πιστεύει πως η απόκτηση της Time Warner, στην οποία ανήκει το καλωδιακό τηλεοπτικό δίκτυο CNN και η Warner Bros, ο μεγαλύτερος παραγωγός κινηματογράφου και τηλεόρασης στο Χόλιγουντ, θα συγκεντρώσει υπερβολικά μεγάλη εξουσία στα χέρια μίας εταιρεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον Πίτερ Ναβάρο, οικονομικό σύμβουλο του Τραμπ, η AT&T, είπε, την οποία περιέγραψε σε πρότερη μορφή της ως “το αρχικό και καταχρηστικό τηλεφωνικό μονοπώλιο της ‘Ma Bell’,” “προσπαθεί τώρα να αγοράσει την Time Warner και ως εκ τούτου το ιδιαίτερα εχθρικό προς τον Τραμπ CNN. Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα συμφωνήσει ποτέ σε κάτι τέτοιο γιατί συγκεντρώνει υπερβολικά μεγάλη εξουσία στα χέρια των λίγων και πολύ ισχυρών”, είπε σε δήλωση χθες.

Η Κλίντον, που έχει εκφράσει αμφιβολίες για άλλες μεγάλες εταιρικές συμφωνίες, δεν έχει κάνει δηλώσεις άμεσα για τη συγχώνευση. Ο εκπρόσωπός της Μπράιαν Φάλον είπε σε δημοσιογράφους χθες ότι υπάρχουν “ορισμένα ερωτηματικά και ανησυχίες” για τη συμφωνία αλλά και “πολλές πληροφορίες που θα πρέπει να έρθουν στο φως πριν καταλήξουμε σε συμπεράσματα”. Διαβεβαίωσε όμως ότι η Κλίντον πιστεύει ότι η συμφωνία θα πρέπει να εξεταστεί λεπτομερώς από τις ρυθμιστικές αρχές.

Ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, όμως, πρώην αντίπαλος της Κλίντον για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, είπε μέσω του Twitter ότι η κυβέρνηση πρέπει να “σκοτώσει” την συγχώνευση γιατί θα σημάνει ψηλότερες τιμές και λιγότερες επιλογές για τους καταναλωτές.

Οι δηλώσεις του Σάντερς έχουν ειδικό βάρος διότι η Κλίντον χρειάζεται τον συνασπισμό του Σάντερς που αποτελείται από νεαρά άτομα που κλίνουν αριστερά για να προωθηθεί προς την προεδρία των ΗΠΑ.

Ο Τιμ Κέιν, συνυποψήφιος με την Κλίντον και γερουσιαστής από την Βιρτζίνια, είπε ότι τα μέλη του Κογκρέσου και οι ρυθμιστικές αρχές θα χρειαστεί να εξετάσουν τη συμφωνία και “να αποφανθούν τελικά” για το εάν η συγχώνευση θα μειώσει τον ανταγωνισμό. “Εγώ είμαι υπέρ του ανταγωνισμού”, είπε ο Κέιν στο τηλεοπτικό κανάλι NBC και την εκπομπή “Meet the Press”. “Λιγότερη συγκέντρωση (εξουσίας), θεωρώ ότι είναι γενικά καλύτερα, ιδιαίτερα στα μέσα ενημέρωσης”, είπε, προσθέτοντας ότι δεν είχε γνώση των λεπτομερειών της συμφωνίας.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της υποεπιτροπής ανταγωνισμού της αμερικανικής Γερουσίας, ρεπουμπλικανός Μάικ Λι, η επικεφαλής δημοκρατική γερουσιαστής Έιμι Κλόμπουσαρ στην ίδια επιτροπή δήλωσε ότι θα συνεδριάσουν μέσα στον Νοέμβριο για να εξετάσουν το σχέδιο εξαγοράς.

Οι δύο πολιτικοί είπαν ότι τα μέλη της υποεπιτροπής θα “εξετάσουν ενδελεχώς” τη συγχώνευση για να βεβαιωθούν ότι η συμφωνία δεν ζημιώνει τους καταναλωτές.

Οι πολιτικοί μπορούν να διερευνήσουν τη συμφωνία και να την υποστηρίξουν ή όχι, αλλά η τελική απόφαση αποδοχής εναπόκειται στο υπουργείο Δικαιοσύνης (και όχι τον πρόεδρο των ΗΠΑ), το οποίο μπορεί να την απορρίψει, να την αποδεχθεί ή να επιβάλλει περιορισμούς εάν θεωρεί ότι η συμφωνία παραβιάζει την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία. Το υπουργείο Δικαιοσύνης αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις.

Η AT&T έχει δηλώσει ότι δεν είναι ξεκάθαρο εάν η ανεξάρτητη Οµοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών, που επιβλέπεται από το Κογκρέσο, έχει επίσης δικαίωμα να εξετάσει τη συμφωνία.

Η AT&T περιγράφει τη συγχώνευση ως “κάθετη συγχώνευση” γιατί δεν υπάρχουν παρόμοιες υπηρεσίες μεταξύ των δύο εταιρειών, και ελπίζει ότι αυτό θα επιτρέψει στις ρυθμιστικές αρχές να δώσουν το πράσινο φως έως το τέλος του 2017.

“Στη σύγχρονη ιστορία των μέσων ενημέρωσης και του διαδικτύου, η αμερικανική κυβέρνηση έχει πάντα υποστηρίξει τις κάθετες συγχωνεύσεις όπως τη δική μας, γιατί ωφελούν τους καταναλωτές, ενδυναμώνουν τον ανταγωνισμό, και – στην περίπτωσή μας – ενθαρρύνουν καινοτομίες και επενδύσεις”, είπε ο Ντέιβιντ Μάκατι, ανώτατος αντιπρόεδρος και νομικός σύμβουλος της AT&T, χθες.

Η πώληση της Time Warner μοιάζει με την αγορά το 2012 της NBCUniversal από την ανταγωνίστρια Comcast για 30 δισ. δολάρια, μια συμφωνία που έγινε αποδεκτή αφού οι ρυθμιστικές αρχές υποχρέωσαν την καλωδιακή Comcast σε παραχωρήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης