Ο πρόεδρος της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον, Τζον Ποντέστα, κατέθεσε χθες σε ακροαματική διαδικασία της Επιτροπής Πληροφοριών της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία έχει αρχίσει να εξετάζει μάρτυρες στη διερεύνησή της για τον ρόλο της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Τα μέλη της επιτροπής αρνήθηκαν να κάνουν δηλώσεις μετά το τέλος της συνεδρίας, ενώ ο Ποντέστα έκανε σύντομες δηλώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μου ζήτησαν να εμφανιστώ για να δώσω όσα γνωρίζω περί του θέματος, και ήταν ευχαρίστησή μου να συνεργαστώ με την επιτροπή στην έρευνά της τής ρωσικής παρεμπόδισης της δημοκρατικής διαδικασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε στους δημοσιογράφους.

Σε ερώτηση εάν θεωρεί ότι ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος είχε ενημερωθεί για τις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις ενώ βρισκόταν ακόμα στον Λευκό Οίκο, έκανε αρκετά, ο Ποντέστα απάντησε, «Πιστεύω ότι ο πρόεδρος και ολόκληρη η κυβέρνηση αντιμετώπιζαν ένα πρωτοφανές επεισόδιο της οπλοποίησης των αποτελεσμάτων της ρωσικής κυβερνοδράσης και έλαβαν τις καλύτερες αποφάσεις που μπορούσαν εκ μέρους του αμερικανικού λαού».

Κατά την καμπάνια του 2016, χάκερ παραβίασαν τον διακομιστή μηνυμάτων της Εθνικής Επιτροπής Δημοκρατικών και έκλεψαν μηνύματα από τον προσωπικό λογαριασμό του Ποντέστα τα οποία μετά ανάρτησαν στο διαδίκτυο. Τα μηνύματα χρησιμοποιήθηκαν από διάφορους καθώς και τον υποψήφιο τότε των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ ως πολιτικό όπλο και για να φέρουν την Κλίντον σε δύσκολη θέση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ έχουν συμπεράνει ότι πίσω από τους χάκερ βρισκόταν η Ρωσία που προσπαθούσε να στηρίξει τις πιθανότητες νίκης του Τραμπ για την προεδρία. Η Ρωσία έχει απορρίψει τις κατηγορίες και ο Τραμπ ισχυρίζεται ότι αποτελούν πικρόχολα σχόλια λόγω της αδυναμίας των Δημοκρατικών και των ψηφοφόρων τους να παραδεχθούν την αναπάντεχη νίκη του τον Νοέμβριο.

Οι έρευνες για τον ρόλο της Ρωσίας στις εκλογές και την πιθανή συνωμοσία με αυτήν μελών του κύκλου του Τραμπ διεξάγονται ξεχωριστά από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τον ειδικό εισαγγελέα του υπουργείου Δικαιοσύνης Ρόμπερτ Μόλερ.

Η επιτροπή της Βουλής ξεκίνησε τις ακροάσεις αυτή την εβδομάδα, και θα τις συνεχίσει μέχρι και την Πέμπτη, οπότε οι βουλευτές θα κάνουν διάλειμμα για το εορταστικό τριήμερο της αμερικανικής Ημέρας Ανεξαρτησίας (July 4th).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης