Τρία εκατομμύρια ψηφοφόροι στην Αλαμπάμα καλούνται την Τρίτη στις κάλπες για να εκλέξουν τον δεύτερο γερουσιαστή της Πολιτείας, μια εκλογή με αβέβαιο αποτέλεσμα που έχει προκαλέσει ένταση στο Κογκρέσο, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα μέχρι και τον Λευκό Οίκο.

Όλη η προεκλογική εκστρατεία έχει επικεντρωθεί στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, τον υπερσυντηρητικό πρώην δικαστή Ρόι Μουρ, που επιθυμεί να μεταφέρει τον θρησκευτικό του ακτιβισμό στη Γερουσία. Ωστόσο πριν περισσότερο από ένα μήνα ξέσπασε σκάνδαλο μετά τις κατηγορίες ότι επιτέθηκε σεξουαλικά σε ανήλικες στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σκάνδαλο ανοίγει τον δρόμο προς τη Γερουσία για τον υποψήφιο των Δημοκρατικών, για πρώτη φορά εδώ και 25 χρόνια.

Παράλληλα έχει δημιουργήσει μια σπαζοκεφαλιά για τους Ρεπουμπλικάνους: στελέχη τους και γερουσιαστές ζητούσαν από τον Μουρ να αποσυρθεί από την κούρσα, μόλις έγιναν γνωστές οι πρώτες καταγγελίες πριν ένα μήνα. Μάταια όμως. Και πλέον έχουν αποδεχθεί την ιδέα της ήττας, όποιο και αν είναι τελικά το αποτέλεσμα.

Αν ο Μουρ κερδίσει, κινδυνεύει να αμαυρωθεί η φήμη των Ρεπουμπλικάνων, την ώρα που στις ΗΠΑ έχει ξεκινήσει μια ευρεία συζήτηση για το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης, μετά και το σκάνδαλο με τον Χάρβεϊ Γουάινστιν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν ο Ρεπουμπλικάνος χάσει, η πλειοψηφία του κόμματος στο Κογκρέσο θα περάσει από τις 52 έδρες που είναι τώρα στις 51 σε σύνολο 100, προσφέροντας στο κόμμα ένα πολύ μικρό περιθώριο ελιγμών.

Για τη διατήρηση αυτής της πολύτιμης έδρας, που έμεινε κενή μετά τον διορισμό του Τζεφ Σέσιον στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στηρίζει τελικά τον Μουρ. Παρά τις επιπτώσεις που ίσως έχει στις ενδιάμεσες εκλογές του 2018 ή στην εικόνα των Ρεπουμπλικάνων, από τους οποίους ούτως ή άλλως συχνά παίρνει αποστάσεις βάσει των συμφερόντων του.

Από την πλευρά του ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ, Στιβ Μπάνον, επίσης εξέφρασε τη στήριξή του στον Μουρ, στο όνομα της μάχης κατά του ρεπουμπλικανικού «κατεστημένου», το οποίο κατηγορεί ότι επιχειρεί να εμποδίσει την επανάσταση του Τραμπ.

Η εκστρατεία, η πρώτη για μια έδρα στη Γερουσία μετά την εκλογή του εκατομμυριούχου, ήταν αξιοσημείωτη ακόμη και για μια Πολιτεία που είναι συνηθισμένη στα σκάνδαλα.

Ο Μουρ, που εξοστρακίστηκε από το κόμμα του, έχει υιοθετήσει τη στάση Τραμπ, χαρακτηρίζοντας «ψευδείς ειδήσεις» τις καταγγελίες των γυναικών εις βάρος του, ένα σλόγκαν που ευχαρίστως ενστερνίστηκαν οι υποστηρικτές του.

Και εκτός από τις συνηθισμένες επιθέσεις του κατά της άμβλωσης, των ομοφυλόφιλων, των διεμφυλικών, στράφηκε και στα κεντρικά ζητήματα που επικράτησαν στην προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές, όπως η παράτυπη μετανάστευση και η ασφάλεια, παρουσιάζοντας τον εαυτό του αξιόπιστο σύμμαχο του Τραμπ.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε ανθρώπους που κατάγονται από αλλού, ή στο καλιφορνέζικο χρήμα να ελέγξουν το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών», τόνισε χθες Δευτέρα στην τελευταία του εμφάνιση πριν τις εκλογές.

Η σύζυγός του Κάιλα υπερασπίστηκε την τιμή του και απέρριψε τις κατηγορίες περί ρατσισμού, σεξισμού και αντισημιτισμού, εξηγώντας για παράδειγμα ότι «ένας από τους δικηγόρους μας είναι Εβραίος».

Από την πλευρά τους οι Δημοκρατικοί έχουν επενδύσει πολλά σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Χάρη σε μια χιονοστιβάδα δωρεών γέμισαν τα τηλεοπτικά δίκτυα με διαφημίσεις και έχουν στείλει στην Πολιτεία σημαντικές μαύρες προσωπικότητες του κόμματος για να κινητοποιήσουν την μειονότητα αυτή που αποτελεί περίπου το ένα τέταρτο των ψηφοφόρων της Αλαμπάμα.

Ο υποψήφιός τους Νταγκ Τζόουνς, πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας 63 ετών, απευθύνεται και στους μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνους αλλά και τις ανώτερες τάξεις που έχουν αηδιάσει από τις κατηγορίες εναντίον του Μουρ.

«Οι εκλογές αυτές είναι από τις πιο σημαντικές στην Ιστορία μας», τόνισε χθες. «Σε αυτό το σταυροδρόμι της Ιστορίας της Αλαμπάμα, ας επιλέξουμε τον σωστό δρόμο».

Όμως η κομματική συνείδηση είναι έντονη στην Πολιτεία αυτή και ακόμη και όσοι Ρεπουμπλικάνοι ίσως σκέφτονταν να ψηφίσουν τον Τζόουνς, προσκρούουν στη θετική του άποψη για τις αμβλώσεις.

Και στη βαθιά Αλαμπάμα οι κάτοικοι μένουν πιστοί στον πρόεδρο και το κόμμα τους. Ο Ρόι Μουρ είναι «αθώος μέχρις αποδείξεως του εναντίου», σχολιάζει η Κέιτι Κάνιγχαμ, μια νοσοκόμα 48 ετών. «Στηρίζουμε τον Τραμπ, είμαστε Ρεπουμπλικάνοι, θα τον στηρίζουμε ως το τέλος. Ό,τι κι αν γίνει», πρόσθεσε.

Τα εκλογικά κέντρα θα ανοίξουν στις 07:00 (τοπική ώρα, 15:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 19:00 (τοπική ώρα, 03:00 της Τετάρτης ώρα Ελλάδας).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης