ΗΠΑ σε Παλαιστίνη: «Αναγνωρίστε το Ισραήλ»

ΗΠΑ σε Παλαιστίνη: «Αναγνωρίστε το Ισραήλ»
Θέση παίρνει η κυβέρνηση Τραμπ στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στην εσωτερική πραγματικότητα της Παλαιστίνης, ζητώντας από μία παλαιστινιακή κυβέρνηση ενότητας, που ενδεχομένως να σχηματίσουν η Φάταχ με τη Χαμάς, να αναγνωρίσει το Ισραήλ, να αναλάβει τη δέσμευση μη προσφυγής στη βία και να προχωρήσει στον αφοπλισμό της Χαμάς.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες επαναλαμβάνουν τη σημασία της προσχώρησης στις αρχές του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή: κάθε παλαιστινιακή κυβέρνηση οφείλει, χωρίς αμφισημία και κατά απερίφραστο τρόπο, να αναλάβει τη δέσμευση της απόρριψης της βίας, να αναγνωρίσει το κράτος του Ισραήλ, να αποδεχθεί τις συμφωνίες και τις υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί από τις πλευρές - περιλαμβανομένου του αφοπλισμού των τρομοκρατών - και να ξεκινήσει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Τζέισον Γκρίνμπλατ, απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ στη Μέση Ανατολή.

Πρόκειται για την πρώτη συντεταγμένη αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης στη συμφωνία συμφιλίωσης ανάμεσα στη Φάταχ και τη Χαμάς, την περασμένη εβδομάδα στο Κάιρο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ισραήλ, θεωρούν το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση.

«Η Χαμάς οφείλει να αποδεχθεί τους θεμελιώδεις αυτούς όρους, εάν κληθεί να αναλάβει οποιονδήπτε ρόλο στο πλαίσιο μίας παλαιστινιακής κυβέρνησης», προσθέτει ο Τζέισον Γκρίνμπλατ στην ανακοίνωσή του, που εκδόθηκε από την αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ.

Η Χαμάς απορρίπτει τις αμερικανικές προτάσεις ως «κατάφωρη ανάμειξη» των ΗΠΑ τις παλαιστινιακές υποθέσεις.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2017, 11:05