Ο Ρικ Γκέιτς, πρώην στέλεχος της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, ενίσχυσε την ομάδα της νομικής υπεράσπισής του με τον δικηγόρο Τομ Γκριν. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί μία παρασκηνιακή προσπάθεια για ενδεχόμενη αλλαγή της στάσης που τήρησε για τη μη παραδοχή της ενοχής του, σχολιάζει το CNN.

Ο Γκριν είναι ιδιαίτερα γνωστός δικηγόρος στην Ουάσινγκτον για τον ρόλο υπεράσπισης που έχει αναλάβει σε μια σειρά υποθέσεων, ενώ ο ίδιος φέρεται να έχει επισκεφτεί το γραφείο του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ δύο φορές την προηγούμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με δηλώσεις πηγής στο CNN, ο Γκριν έχει ήδη ενταχθεί στην ομάδα νομικής υπεράσπισης του Γκέιτς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το όνομα του Γκριν δεν έχει αναφερθεί στα νομικά έγγραφα της υπόθεσης μεταξύ των ονομάτων των δικηγόρων που έχουν αναλάβει την υπεράσπιση του Γκέιτς, ενώ ο ίδιος εργάζεται για μεγάλο νομικό γραφείο κι ανεξάρτητα από τους δικηγόρους του Γκέιτς.

Η εμπλοκή του Γκριν στην υπόθεση υπονοεί ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις μεταξύ της νομικής ομάδας του κατηγορουμένου Γκέιτς και της εισαγγελικής αρχής. Στο στάδιο αυτό της υπόθεσης, μετά την απαγγελία κατηγοριών κατά του Γκέιτς και τον προσδιορισμό της οικονομικής εγγύησης, οι συνομιλίες είναι πιθανόν να σχετίζονται με τις κατηγορίες που τον βαρύνουν, αλλά και τη δική του στάση, να μην παραδεχτεί την ενοχή του.

Ο Γκέιτς δεν παραδέχτηκε την ενοχή του τον περασμένο Οκτώβριο αναφορικά με οκτώ κατηγορίες που σχετίζονται τόσο με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος όσο και με τις δραστηριότητες εκπροσώπησης των συμφερόντων άλλων χωρών στις ΗΠΑ (lobbying) τις οποίες δεν είχε δηλώσει, αλλά και για άλλες επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Ο στενός επιχειρηματικός του συνεργάτης και πρώην πρόεδρος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ Πολ Μάναφορτ υποστήριξε επίσης την αθωότητά του έναντι των εννέα κατηγοριών που τον βαρύνουν στην ίδια υπόθεση με τον Γκέιτς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τους προηγούμενους μήνες, η νομική ομάδα του Γκέιτς όπως και εξωδικαστικοί κύκλοι ανέμεναν την απαγγελία πρόσθετων κατηγοριών στους δύο κατηγορουμένους. Σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση των ερευνών που διεξάγονται, έχει προετοιμαστεί νομικό πλαίσιο απαγγελίας νέων κατηγοριών ή αντικατάστασης παλαιότερων κατηγοριών για τον Γκέιτς και τον Μάναφορτ. Ωστόσο, δεν έχει γίνει απαγγελία νέων κατηγοριών σε βάρος τους, μέχρι σήμερα. Η εξέλιξη αυτή υποδηλώνει συνήθως τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων μεταξύ της νομικής ομάδας των κατηγορουμένων και των εισαγγελικών αρχών.

Ο ειδικός ανακριτής Μιούλερ φαίνεται να τηρεί μία στάση αναμονής έναντι των δύο κατηγορουμένων, περιμένοντας τις δικαστικές εξελίξεις.

Ο Μάναφορτ, όπως κι ο Γκέιτς, δεν παραδέχτηκε την ενοχή του για την υπόθεση, ενώ οι δικηγόροι του έχουν αντιπαραθέσεις με τις δικαστικές αρχές κι αναφορικά με τις πρόσφατες ακροάσεις του από τα δικαστήρια. Οι δικηγόροι των δύο κατηγορουμένων εργάζονται ξεχωριστά, ενώ δεν κάνουν χρήση της ίδιας συμφωνίας νομικής υπεράσπισης. Η εξέλιξη αυτή αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο σε κάποιο στάδιο της διαδικασίας οι δύο κατηγορούμενοι να έχουν διαφορετικά συμφέροντα. Οι ομοσπονδιακοί δικαστές δεν έκαναν αποδεκτό το αίτημα του Γκέιτς για την άρση του καθεστώτος του κατ’ οίκον περιορισμού, ο οποίος εφαρμόζεται σε βάρος του, καθώς τα περιουσιακά του στοιχεία μετά βίας κάλυπταν το ποσό των 5 εκατομμυρίων δολαρίων της εγγύησης που του ζητήθηκε να καταβάλει.

Στη διάρκεια δικαστικής ακρόασης που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, η δικαστής που έχει επιφορτιστεί με την εποπτεία της δικαστικής διαδικασίας ανακοίνωσε ότι τα χρονικά περιθώρια για την ολοκλήρωση της νομικής επεξεργασίας της υπόθεσης, πριν από τη διεξαγωγή της δίκης, μπορεί να είναι διαφορετικά για τον Γκέιτς και τον Μάναφορτ.

«Είμαστε προετοιμασμένοι και θέλουμε να κάνουμε μία σωστή δουλειά, ενώ χρειαζόμαστε χρόνο γι’ αυτό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος του Γκέιτς, Γουόλτερ Μακ, στη διάρκεια της συζήτησης με τη δικαστή που χειρίζεται την υπόθεση κι αναφορικά με τον χρονικό προσδιορισμό της εκδίκασής της.

Ωστόσο, ο καθορισμός ενός χρονικού πλαισίου δεν ολοκληρώθηκε.

Από την άλλη μεριά, στην περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία με τον Γκέιτς, αυτό θα σημαίνει ότι ο Μιούλερ θα έχει εξασφαλίσει τη συνεργασία ακόμη ενός πρώην συνεργάτη της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / CNN

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης