Ο πρώην σύμβουλος της αμερικανικής προεδρίας Στιβ Μπάνον, που χθες ανακοινώθηκε πως εγκαταλείπει τον Λευκό Οίκο, δήλωσε ότι συνεχίζει να μάχεται υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ επανήλθε αμέσως στο πόστο του διευθυντή του ειδησεογραφικού ιστότοπου Breitbart News, ο οποίος πρόσκειται στην άκρα δεξιά.

«Για την περίπτωση που υπάρχει η παραμικρή σύγχυση, αφήστε με να ξεκαθαρίσω τα πράγματα: εγκαταλείπω τον Λευκό Οίκο και πάω στον πόλεμο υπέρ του Τραμπ κι εναντίον των αντιπάλων του — στο Καπιτώλιο, στα ΜΜΕ και στον κόσμο των επιχειρήσεων», είπε ο Μπάνον στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μπράιτμπαρτ ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι ο Στιβ Μπάνον ανέλαβε και πάλι χθες καθήκοντα εκτελεστικού προέδρου του, χαρακτηρίζοντάς τον έναν «ήρωα». Ο πρώην σύμβουλος της αμερικανικής προεδρίας ήταν παρών χθες σε μια πρώτη σύσκεψη της συντακτικής ομάδας του ιστότοπου.

Πριν ενταχθεί στην εκστρατεία του Τραμπ τον Αύγουστο του 2016 ο Μπάνον, 63 ετών, είχε μετατρέψει τον Μπράιτμπαρτ στον ειδησεογραφικό ιστότοπο που προτιμούν οι εθνικιστές και οι υποστηρικτές της alt-right, μιας ισχυρής φράξιας της αμερικανικής άκρας δεξιάς.

Οπαδός του προστατευτισμού και μιας εθνικιστικής οικονομικής πολιτικής, ο Μπάνον υπήρξε αξιωματικός του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, επενδυτής στη Goldman Sachs και κινηματογραφικός παραγωγός. Θεωρείτο ο ιθύνων νους πίσω από πολλές τοποθετήσεις του Τραμπ εναντίον του κατεστημένου και μια ισχυρή εθνικιστική φωνή στον Λευκό Οίκο. Είχε ξαναβρεθεί σε επισφαλή θέση, αλλά ο Τραμπ ως τώρα επέλεγε πάντα να τον κρατήσει ως σύμβουλο, κυρίως επειδή έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εκλογική του νίκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Δημοκρατικοί χαιρέτισαν την αποχώρηση του Μπάνον. «Η απόλυση του Μπάνον είναι μια ευπρόσδεκτη είδηση, αλλά δεν κρύβει το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ βρίσκεται στο πλευρό των υποστηρικτών της ανωτερότητας της λευκής φυλής και των φανατικών πεποιθήσεων που προωθούν», ανέφερε η Νάνσι Πελόσι, επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων. «Η κυβέρνηση Τραμπ δεν πρέπει μόνο να απαλλαχθεί από τους εναπομείναντες οπαδούς της ανωτερότητας της λευκής φυλής στις τάξεις της, αλλά και να εγκαταλείψει τη μισαλλόδοξη ιδεολογία που ξεκάθαρα καθοδηγεί τις αποφάσεις της», πρόσθεσε η ίδια.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης