Η Ρέιτσελ Μπραντ, το τρίτο τη τάξει στέλεχος στην ιεραρχία του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, σκοπεύει να παραιτηθεί μόλις εννέα μήνες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά της, έγραψε την Παρασκευή η εφημερίδα The New York Times, την ώρα που ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να βάζει στο στόχαστρο ανώτερους αξιωματούχους του συστήματος δικαιοσύνης.

Την πρόθεση της Μπραντ επιβεβαίωσε μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ένα πρόσωπο προσκείμενο στην ανώτατη αξιωματούχο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Μπραντ βρισκόταν αμέσως μετά τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν στη γραμμή διαδοχής ως προς την εποπτεία του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ και της έρευνάς του για την φερόμενη αθέμιτη σύμπραξη μεταξύ στελεχών της εκστρατείας του Τραμπ ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου του 2016 στις ΗΠΑ και για το εάν ο αμερικανός πρόεδρος προσπάθησε να παρακωλύσει τις έρευνες για το ζήτημα αυτό.

Ο Ρόζενσταϊν επιβλέπει την έρευνα του Μάλερ διότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς αυτοεξαιρέθηκε κι αποποιήθηκε κάθε ευθύνη για το θέμα πέρυσι.

Η αναμενόμενη παραίτηση της Μπραντ προστίθεται στις ενδείξεις αναταραχής στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης των ΗΠΑ, το οποίο δέχεται συνεχώς επιθέσεις από τον Τραμπ και τους ρεπουμπλικάνους συμμάχους του τους τελευταίους μήνες. Οι Τάιμς έγραψαν πως η Μπραντ θα υποβάλει την παραίτησή της επικαλούμενοι δύο πρόσωπα που έχουν ενημερωθεί για τα σχέδιά της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης για να σχολιάσει την πληροφορία ότι η Μπραντ παραιτείται.

Η είδηση της αποχώρησής της καταγράφεται μία εβδομάδα μετά την απόφαση του Τραμπ να εγκρίνει τη δημοσιοποίηση ενός ως τότε διαβαθμισμένου υπομνήματος ρεπουμπλικανών κοινοβουλευτικών, το οποίο παρουσίαζε την έρευνα για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές –την οποία αρχικά χειριζόταν το Ομοσπονδιακό Γραφείο Έρευνας (FBI) και πλέον έχει ανατεθεί στον Μάλερ– ως προϊόν της προκατάληψης εναντίον του Τραμπ στο υπουργείο Δικαιοσύνης και στις τάξεις του FBI.

Ο Τραμπ έχει εξάλλου επικρίνει έντονα τον Σέσιονς διότι αυτοεξαιρέθηκε κι αποποιήθηκε κάθε ευθύνη για την έρευνα.
Τη 2α Φεβρουαρίου, μερικές ώρες πριν ο Τραμπ εγκρίνει τη δημοσιοποίηση του υπομνήματος των ρεπουμπλικάνων, ο Σέσιονς είχε εξάρει τον Ρόζενσταϊν, τον δεύτερο τη τάξει αξιωματούχο στο υπουργείο Δικαιοσύνης, λέγοντας πως αποτελεί υπόδειγμα «του είδους της ποιότητας και της ηγεσίας που θέλουμε στο υπουργείο».

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης