Ο Λευκός Οίκος αποφάσισε ν’ απαντήσει στις ερωτήσεις επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων, σχετικά με το αν μέλη της κυβέρνησης Τραμπ χρησιμοποιούν ναυλωμένα ιδιωτικά αεροσκάφη ή κυβερνητικά αεροσκάφη της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας κατά τις μετακινήσεις τους. Ωστόσο, δεν διευκρίνισε με ακρίβεια τις χρήσεις τέτοιων αεροσκαφών από τους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου και της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο υπεύθυνος Νομικών Θεμάτων του Λευκού Οίκου, Μαρκ Σορτ σε επιστολή που έστειλε προς την Βουλή των Αντιπροσώπων αναφέρει ότι: «Ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να διασφαλίσει ότι οι μετακινήσεις των στελεχών γίνονται με την χρήση των πιο οικονομικών και ταχέων μέσων μεταφοράς που είναι διαθέσιμα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επιστολή αυτή, αποτελεί απάντηση στο αίτημα αρμόδιας επιτροπής ελέγχου της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία ζήτησε μία λίστα που να περιλαμβάνει την «κάθε χρήση» κυβερνητικού ή ναυλωμένου ιδιωτικού αεροσκάφους από τα στελέχη του Λευκού Οίκου και τα μέλη της κυβέρνησης Τραμπ. Η επιτροπή ζήτησε επίσης, πληροφορίες για την πολιτική ταξιδιών που εφαρμόζει η κυβέρνηση Τραμπ αλλά και για την συμβατότητα των ταξιδιωτικών αυτών επιλογών, με τα προβλεπόμενα από την ομοσπονδιακή νομοθεσία.

Το αίτημα της επιτροπής διατυπώθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου προς τον Λευκό Οίκο αλλά και άλλες 26 υπηρεσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Η επιστολή του Σορτ διαβεβαίωσε ότι οι νομικές προϋποθέσεις τηρούνται για τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, ενώ δεν απέστειλε την λίστα με τις πτήσεις που έχουν γίνει μετά από έγκριση του Λευκού Οίκου. Η επιστολή του δημοσιοποιήθηκε από την δημοσιογραφική ηλεκτρονική σελίδα «Politico».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτήματα ηθικής φύσης, αλλά και οικονομικού κόστους διατυπώθηκαν γύρω από την πολιτική που εφαρμόζει στο παραπάνω ζήτημα η κυβέρνηση Τραμπ, μετά την δημοσιοποίηση της πληροφορίας ότι ο υπουργός των Οικονομικών Στιβ Μνούτσιν αιτήθηκε την διάθεση κυβερνητικού αεροσκάφους, για το μήνα του μέλιτος με την σύζυγό του. Παράλληλα, ο ίδιος, χρησιμοποίησε κυβερνητικό αεροσκάφος, προκειμένου να μεταβεί σε στρατιωτική βάση και να παρακολουθήσει την καλοκαιρινή έκλειψη ηλίου, που ήταν ορατή από τις ΗΠΑ.

Στην συνέχεια, ο πρώην υπουργός Υγείας, Τομ Πράις, αποπέμφθηκε από τα καθήκοντά του, όταν έγινε γνωστό ότι είχε χρησιμοποιήσει ναυλωμένα ιδιωτικά αεροσκάφη κατά τα υπηρεσιακά του ταξίδια στις ΗΠΑ.

Τουλάχιστον ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου συμμετείχε σε πτήση ιδιωτικού αεροσκάφους. Η σύμβουλος του Τραμπ, Κέλιαν Κονγουέι, είχε συνοδεύσει τον Πράις τουλάχιστον σε μία από τις πτήσεις του, στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημερώσης για την επιδημία του οπίου στις ΗΠΑ. Η ίδια, έχει δηλώσει ότι οι πτήσεις αυτές, ήταν «επιχειρηματικές 100%».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης