Το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε την Πέμπτη έναν νόμο για την προσωρινή χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο διακοπής λειτουργίας οποιασδήποτε υπηρεσίας του το βράδυ της Παρασκευής, εν αναμονή μιας πιο μακρόχρονης συμφωνίας μεταξύ του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και των κοινοβουλευτικών.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων και κατόπιν η Γερουσία ενέκριναν μέσα σε μερικές ώρες μια παράταση δύο εβδομάδων, ως την 22α Δεκεμβρίου, χάρη στην υποστήριξη σχεδόν όλων των μελών της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας. Η αντιπολίτευση, οι Δημοκρατικοί, εμφανίστηκε να διχάζεται για το ζήτημα, με τα μέλη της Βουλής να τάσσονται κατά πλειοψηφία εναντίον του μέτρου και τα μέλη της Γερουσίας να τάσσονται κατά πλειοψηφία υπέρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν θα συμβεί λοιπόν το περιλάλητο shutdown του ομοσπονδιακού κράτους το βράδυ της Παρασκευής.

Ο νόμος έδωσε επιπλέον χρόνο στον αμερικανό πρόεδρο, στη ρεπουμπλικανική πλειοψηφία και τους δημοκρατικούς να διαπραγματευθούν τις κυριότερες παραμέτρους του προϋπολογισμού του 2018 προκειμένου να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό.

Δεν υπήρξε καμία συμφωνία κατά τη διάρκεια της συνάντησης την Πέμπτη στον Λευκό Οίκο μεταξύ του προέδρου Τραμπ, των επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων των δημοκρατικών στη Βουλή και στη Γερουσία, Νάνσι Πελόσι και Τσακ Σούμερ αντιστοίχως, και τους ρεπουμπλικάνους προέδρους των δύο σωμάτων και επικεφαλής των ΚΟ του GOP, Πολ Ράιαν και Μιτς Μακόνελ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αμερικανική προεδρία μολαταύτα χαρακτήρισε τη συνάντηση «εποικοδομητική» και διαβεβαίωσε ότι επαναλαμβάνονται σήμερα Παρασκευή οι διαπραγματεύσεις για να εξασφαλιστεί απρόσκοπτη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους για δύο χρόνια.

«Δεν καταλήξαμε σε τίποτε συγκεκριμένο, αλλά οι συνομιλίες συνεχίζονται», ανέφερε σε μια ανακοίνωσή του το δίδυμο «Τσακ και Νάνσι», όπως αποκαλεί ο μεγιστάνας τους ηγέτες των δημοκρατικών στο Κογκρέσο.

Οι Δημοκρατικοί απαιτούν να υπάρξει «ισοτιμία» ανάμεσα στην αύξηση των πιστώσεων για την άμυνα και αυτών για τους υπόλοιπους τομείς του κράτους.

Αξιώνουν επίσης την έγκριση, πριν από το τέλος του έτους, ενός νόμου για να δοθούν άδειες παραμονής σε χιλιάδες νέους, παράτυπους μετανάστες που είχαν φθάσει στις ΗΠΑ όταν ήταν παιδιά, ένα μέτρο που ο Τραμπ επίσης λέει ότι επιθυμεί, απαιτώντας ωστόσο σε αντάλλαγμα πιστώσεις για την οικοδόμηση ενός τείχους στα σύνορα με το Μεξικό και άλλα αντιμεταναστευτικά μέτρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης