Περίπου 12.000 ξένοι μαχητές τζιχαντιστές από 50 διαφορετικές χώρες έχουν επισκεφθεί τη Συρία από την αρχή της εμφύλιας σύγκρουσης εκεί τα τελευταία τρία χρόνια, ανακοίνωσε την Πέμπτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ανάμεσα σε αυτούς, βρίσκεται και ένας «μικρός αριθμός αμερικανών».

Η αμερικανική κυβέρνηση εκτιμά δε ότι ο αριθμός των αμερικανών πολιτών που μετέβησαν ή προσπάθησαν να πάνε στη Συρία για να πολεμήσουν ως τζιχαντιστές, ανέρχεται στους 100 περίπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πιστεύουμε ότι υπάρχουν περίπου 12.000 μαχητές στη Συρία από τουλάχιστον 50 χώρες συμπεριλαμβανομένων μερικών αμερικανών που επισκέφτηκαν τη Συρία από την αρχή της σύγκρουσης το Μάρτιο του 2011», δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρί Χάρφ.

«Δεν μπορούν να είναι όλοι εκεί», είπε η Χάρφ χωρίς να θέλει να δώσει μια ακριβή εικόνα για τον αριθμό των αμερικανών πολιτών που συνεργάζονται μαζί με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΕΙ) ή άλλες υπερ-ριζοσπαστικές ομάδες στη Συρία.

Εντός της αμερικανικής κυβέρνησης πιστεύεται ότι περισσότεροι από 100 αμερικανοί έχουν ταξιδέψει, ή προσπάθησαν να κάνουν το ταξίδι στη Συρία τα τελευταία τρία και πλέον χρόνια. Η Ουάσιγκτον ωστόσο, δεν εντοπίζει οποιοδήποτε οργανωμένο κίνημα για μια πιθανή αμερικανική τζιχάντ, όπως συμβαίνει στις ευρωπαϊκές χώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει δημοσίως στο υψηλότερο επίπεδο τις ανησυχίες τους σχετικά με τους κινδύνους από τους δυτικούς τζιχαντιστές, ειδικά όταν αυτοί θα επιστρέψουν στις χώρες τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης