Ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ τάχθηκε υπέρ της εισαγωγής ενός ομοσπονδιακού συστήματος στην Ουκρανία μετά τον τερματισμό των μαχών ανάμεσα στις ουκρανικές δυνάμεις και σ΄ αυτές των Ρώσων αυτονομιστών στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας «Βελτ αμ Ζόνταγκ» και το περιεχόμενό της δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα που η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται στο Κίεβο για συνομιλίες για τον τερματισμό της κρίσης, ο Γκάμπριελ υποστηρίζει πως η προτεραιότητα είναι να αποφευχθεί μια άμεση στρατιωτική σύγκρουση ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πέραν αυτού, πρέπει να αναπτύξουμε μια ιδέα για τη διαδικασία της συμφιλίωσης η οποία θα μπορούσε να εφαρμοσθεί μετά το τέλος της στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία» προσθέτει ο Γκάμπριελ, ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών οι οποίοι μοιράζονται την εξουσία με τους συντηρητικούς της Μέρκελ και υπουργός Οικονομικών.

«Η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας μπορεί να διατηρηθεί μόνον αν γίνει μια πρόταση στις περιφέρειες με ρωσόφωνη πλειοψηφία» φέρεται να δήλωσε.

«Μια συνετή έννοια φεντεραλισμού μοιάζει να είναι ο μόνος εφαρμόσιμος τρόπος» τόνισε, προσθέτοντας πως η κατάπαυση του πυρός είναι το πρώτο βήμα και ότι μοιάζει ακόμη μακρινή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης