Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του είναι αντίθετη στην αναστολή της συμμετοχής της Συρίας στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ).

«Τάσσομαι ανοικτά κατά της αναστολής (της συμμετοχής) οποιασδήποτε χώρας», δήλωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σαλεχί στους δημοσιογράφους στο περιθώριο μιας προπαρασκευαστικής συνάντησης ενόψει της ισλαμικής συνόδου, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη στην Μέκκα και η οποία θα ασχοληθεί με τη συριακή κρίση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την απάντηση αυτή έδωσε ο Σαλεχί όταν ρωτήθηκε σχετικά με την αναστολή της συμμετοχής της Συρίας στον Οργανισμό, θέμα για το οποίο αναμένεται να αποφασίσουν οι χώρες μέλη στην αυριανή σύνοδο, όπως είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γενικός γραμματέας του ΟΙΔ, Εκμελεντίν Ιχσάνογλου.

«Η αναστολή (της συμμετοχής) μιας χώρας δεν σημαίνει ότι λύνεται το πρόβλημα. Δρώντας με αυτόν τον τρόπο, αποφεύγουμε το πρόβλημα», πρόσθεσε ο Ιρανός υπουργός.

Ο Σαλεχί εκτίμησε ότι «οι χώρες του ΟΙΔ πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να επιλύσουν την κρίση με έναν τρόπο που θα συμβάλλει στην ασφάλεια, την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιφέρειας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, που μετρά 57 μέλη, ξεκίνησαν αργά σήμερα μια συνάντηση στη Τζέντα, στη δυτική Σαουδική Αραβία, για να προετοιμαστούν για την έκτακτη ισλαμική σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί αύριο στη Μέκκα έπειτα από πρωτοβουλία του Σαουδάραβα βασιλιά Αμπντάλα, που επιθυμεί να κινητοποιήσει τον αραβικό κόσμο υπέρ των εξεγερμένων στη Συρία.

Όμως η συριακή κρίση διχάζει βαθιά τις μουσουλμανικές χώρες. Το σιιτικό Ιράν υποστηρίζει τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, ενώ η σουνιτική Σαουδική Αραβία υποστηρίζει τους εξεγερμένους που θέλουν να τον ανατρέψουν.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης