Περίπου ένας στους πέντε βουλευτές του συντηρητικού κόμματος του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ενδεχομένως να ψηφίσει υπέρ της εξόδου της χώρας από την Ε.Ε. στο σχετικό δημοψήφισμα, σύμφωνα με έρευνα του think tank (δεξαμενή σκέψης) Open Europe, γεγονός που υπογραμμίζει την πόλωση στους κόλπους των Τόρις.

Από τους 330 βουλευτές, οι 67 τάσσονται «ξεκάθαρα εκτός» ή «τείνουν προς αυτήν την κατεύθυνση», ενώ 203 θα ψήφιζαν είτε υπέρ της παραμονής είτε υπέρ της εξόδου, σύμφωνα με την έρευνα του Open Europe, η οποία βασίστηκε σε δημόσιες δηλώσεις και σε ψηφοφορίες σχετικά με θέματα που αφορούν την Ε.Ε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μόλις 14 βουλευτές τάσσονται σαφώς υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. και 44 ρέπουν προς αυτήν την κατεύθυνση, λέει το Open Europe.

Το υπουργικό συμβούλιο αριθμεί 12, από τα 21, μέλη που θα ψήφιζαν είτε υπέρ είτε κατά του Brexit, με πέντε εξ αυτών να τείνουν προς μία έξοδο και τέσσερα να τάσσονται κατά, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο Πάβελ Σβιντλίκι, ένας αναλυτής του Open Europe, δήλωσε ότι ο αριθμός των αναποφάσιστων βουλευτών του κόμματος δείχνει «πόσο σημαντικό θα είναι για τον Κάμερον να εξασφαλίσει ένα συνολικό και φιλόδοξο πακέτο μεταρρυθμίσεων προκειμένου να διασφαλίσει ότι το μεγαλύτερο μέρος του κόμματός του καθώς και το ευρύτερο κοινό θεωρεί αξιόπιστη τυχόν πρόταση για παραμονή στην Ε.Ε.».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κάμερον επιδιώκει να επαναδιαπραγματευτεί τη σχέση της χώρας του με την Ε.Ε. πριν προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Η πόλωση σχετικά με τη θέση της χώρας στην Ευρώπη συνέβαλε στην πτώση τόσο της Μάργκαρετ Θάτσερ όσο και του Τζον Μέιτζορ, των δύο τελευταίων συντηρητικών πρωθυπουργών που προηγήθηκαν του Κάμερον.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης