Υπέρ της υιοθέτησης του κώδικα δεοντολογίας για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις τάχθηκε την Πέμπτη η Συνέλευση Καθολικών Επισκόπων Ιταλίας, Cei.

«Τάσσομαι υπέρ μιας ηθικής της ευθύνης και του σεβασμού του νόμου και επαναλαμβάνω, επίσης, την πιο ξεκάθαρη απόρριψη κάθε μορφής σύγχρονης σκλαβιάς», τόνισε ο πρόεδρος της Συνέλευσης Καθολικών Επισκόπων Ιταλίας, καρδινάλιος Γκουαλτιέρο Μπασσέττι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ακριβώς για να υπερασπισθούμε το συμφέρον των πιο αδύναμων, δεν μπορούμε να διατρέξουμε τον κίνδυνο να προσφέρουμε προφάσεις, έστω και ανύπαρκτες, σχετικά με το ότι μπορεί να συνεργαζόμαστε με τους διακινητές ανθρώπινων ψυχών», πρόσθεσε ο καθολικός υψηλόβαθμος κληρικός.

Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, ο καρδινάλιος θέλησε να εκφράσει την υποστήριξή του στην ιταλική κυβέρνηση, η οποία έχει ζητήσει από όλες τις μη κυβερνητικές οργανώσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται νότια της Σικελίας, να υπογράψουν έναν ειδικό δεοντολογικό κώδικα.

Mόνον τέσσερις οργανώσεις έως τώρα έχουν αποδεχθεί τον συγκεκριμένο κώδικα. Εκτός από ακριβή στοιχεία για τις πηγές χρηματοδότησης των ΜΚΟ, ο κανονισμός αυτός τους ζητά να δεχθούν και την παρουσία ένοπλων αστυνομικών στα πλοία τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μένει να εξακριβωθεί αν ΜΚΟ όπως οι Γιατροί χωρίς σύνορα, που αρνήθηκαν να υπογράψουν τον κώδικα, θα αποκλεισθούν οριστικά από τις επιχειρήσεις διάσωσης στα χωρικά ύδατα Ιταλίας–Λιβύης (και από την οργανωμένη υποδοχή των προσφύγων στα διάφορα ιταλικά λιμάνια) ή αν θα μπορέσει να βρεθεί τελικά κάποιο είδος συμβιβασμού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης