Ο πρόεδρος του Ιράκ Φουάντ Μασούμ, ο οποίος προεδρεύει μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ των εργασιών της διάσκεψης του Παρισιού, απηύθυνε έκκληση για μία ταχεία αεροπορική επέμβαση σε συνέντευξή του στο γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1, λίγη ώρα πριν από την έναρξη των συνομιλιών.

«Έχουμε ανάγκη από μία αεροπορική επέμβαση» είπε την ώρα που εκπρόσωποι περίπου 20 χωρών συναντώνται στο Παρίσι για να οργανώσουν τη διεθνή κινητοποίηση κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι αναγκαίο να επέμβουν γρήγορα, διότι, εάν καθυστερήσουν, εάν αυτή η επέμβαση και αυτή η υποστήριξη προς το Ιράκ καθυστερήσουν, είναι πιθανόν ότι το Ισλαμικό Χαλιφάτο θα καταλάβει και άλλα εδάφη» διεμήνυσε.

O Ιρακινός πρόεδρος εξήγησε ότι η Βαγδάτη ζητεί μία επέμβαση «σε επιμελητειακό επίπεδο, καθώς και μία επέμβαση με στρατιωτικά μέσα».

«Σε στρατιωτικό επίπεδο δεν έχουμε ανάγκη από στρατιώτες που θα πολεμήσουν στο έδαφος του Ιράκ. Έχουμε ανάγκη από μία αεροπορική επέμβαση, από αεροπορική κάλυψη» τόνισε ο Μασούμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, ζήτησε από τις αραβικές χώρες να εντείνουν τους ελέγχους, ώστε να σταματήσουν οι πηγές χρηματοδότησης προς τους τζιχαντιστές, ακόμα και από ιδιωτικές πρωτοβουλίες.

Στη συνέχεια υπογράμμισε τη σοβαρότητα της κατάστασης αναφέροντας ότι ο κίνδυνος του Ισλαμικού Χαλιφάτου «δεν αφορά μόνο το Ιράκ, αλλά τους πάντες, λόγω της δυνατότητας εξάπλωσής του».
Κατά την άποψη του Ιρακινού προέδρου υπάρχει μια ουσιώδης διαφορά ανάμεσα στο Χαλιφάτο του Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι και την αλ Κάιντα. Η διαφορά έγκειται στο ότι, σε αντίθεση με την αλ Κάιντα, το Χαλιφάτο ελέγχει πλέον μια σημαντική εδαφική περιοχή την οποία στοχεύει να διευρύνει.

Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης