Ένας Αμερικανός στρατιώτης έχασε τη ζωή του σε περιοχή βόρεια της Μοσούλης, στο Ιράκ, κατά τη διάρκεια επίθεσης των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους εναντίον των κουρδικών δυνάμεων. Είναι ο τρίτος Αμερικανός στρατιώτης που σκοτώνεται από «εχθρικά πυρά» στο Ιράκ από τότε που το ΙΚ έθεσε υπό τον έλεγχό του μεγάλα εδάφη το 2014.

Ο στρατιώτης σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επίθεσης τζιχαντιστών εναντίον κουρδικής θέσης βορείως της Μοσούλης, της δεύτερης μεγάλης πόλης του Ιράκ και προπυργίου της ριζοσπαστικής σουνιτικής οργάνωσης στο Ιράκ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου Πίτερ Κουκ, ο οποίος διευκρίνισε ότι το περιστατικό σημειώθηκε «σε απόσταση περίπου 3 με 5 χιλιομέτρων πίσω από την πρώτη γραμμή». Σύμφωνα με στρατιωτικό εκπρόσωπο του υπό των ΗΠΑ συνασπισμού, ο στρατιώτης «πυροβολήθηκε εξ επαφής» όταν μέλη του ΙΚ «διέσχισαν την πρώτη γραμμή των πεσμεργκά», όπως ονομάζονται οι κουρδικές δυνάμεις. Ο στρατιώτης πραγματοποιούσε συμβουλευτική αποστολή και υποστήριξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

O Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενημερώθηκε για τον θάνατο του στρατιώτη, ο οποίος σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, σκοτώθηκε από μαχητές του ΙΚ σήμερα στο βόρειο Ιράκ, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. «Ο θάνατος αυτού του στρατιώτη μάς υπενθυμίζει τους κινδύνους που οι γενναίοι ένστολοι άνδρες και γυναίκες μας αντιμετωπίζουν κάθε μέρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τζος ‘Ερνεστ κατά τη διάρκεια της καθημερινής συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο, εκφράζοντας τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης Ομπάμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης