Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση την Τετάρτη να υπάρξει αποκλιμάκωση στο Ιράκ, κατόπιν της ανάκτησης από τον ιρακινό στρατό σχεδόν όλων των περιοχών που είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους οι Κούρδοι μαχητές μετά το 2003, κυρίως στην πετρελαιοπαραγωγική επαρχία Κιρκούκ.

Σε ψήφισμά του που εγκρίθηκε ομόφωνα από τα δεκαπέντε κράτη μέλη του, το ΣΑ εκφράζει την ανησυχία του και προτρέπει όλα τα μέρη «να απόσχουν από κάθε απειλή και καταφυγή στη βία και να δεσμευτούν σε έναν εποικοδομητικό διάλογο στον δρόμο προς την αποκλιμάκωση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι πέτυχαν τους στόχους τους στην επαρχία Κιρκούκ, έπειτα από μια επιχείρηση διάρκειας 48 ωρών που εξαπέλυσαν σε περιοχές—εκτός της αυτόνομης επαρχίας του Κουρδιστάν—που είχαν καταλάβει οι Πεσμεργκά, οι κούρδοι μαχητές, το 2014, εν μέσω του χάους που ακολούθησε την κεραυνοβόλα έφοδο των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Λόγω των εξελίξεων, οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που προβλεπόταν αρχικά να διεξαχθούν την 1η Νοεμβρίου στο Κουρδιστάν αναβλήθηκαν.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο είχε ταχθεί τον Σεπτέμβριο εναντίον της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν, επανέλαβε την Τετάρτη στο ψήφισμά του την προσήλωσή του στην ενότητα του Ιράκ, υπογραμμίζοντας τη σημασία που αποδίδει στην επικέντρωση όλων των προσπαθειών στις επιχειρήσεις με σκοπό να ηττηθεί η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης