Νέα βίαια επεισόδια στοίχισαν τη ζωή σε 29 ανθρώπους χθες Σάββατο, περιλαμβανομένων 23 οι οποίοι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις που ξέσπασαν όταν ο στρατός εξαπέλυσε επίθεση εναντίον ανταρτών κοντά στη Ράμαντι, δυτικά της πρωτεύουσας Βαγδάτης, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Χθες το πρωί οι δυνάμεις ασφαλείας εξαπέλυσαν επίθεση στην Αλ Χαμίρα, μια κοινότητα νότια της Ράμαντι, την οποία κατάφεραν να αποσπάσουν από τους αντάρτες, είπαν αξιωματικοί του στρατού και της αστυνομίας, διευκρινίζοντας ότι δύο στρατιώτες και 21 αντάρτες σκοτώθηκαν στις μάχες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα βίαια επεισόδια στην επαρχία Αλ Άνμπαρ ξέσπασαν στα τέλη του Δεκεμβρίου, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν προχωρήσει σε μια αιματηρή επιχείρηση για να διαλύσουν έναν καταυλισμό αντικυβερνητικών διαδηλωτών κοντά στη Ράμαντι.

Λίγο καιρό αργότερα, αντάρτες και φυλές που αντιτίθενται στην κυβέρνηση, στην οποία κυριαρχούν οι σιίτες, κατέλαβαν τη Ράμαντι και τη Φαλούτζα, 100 και 60 χλμ. δυτικά της Βαγδάτης αντίστοιχα, μια εξέλιξη δίχως προηγούμενο μετά την εξέγερση που είχε ακολουθήσει την αμερικανική εισβολή του 2003.

Ο στρατός του Ιράκ κατάφερε το τελευταίο διάστημα να ανακαταλάβει σχεδόν όλη τη Ράμαντι, αλλά η Φαλούτζα συνεχίζει ακόμη να ελέγχεται από τους ενόπλους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη Μισαχάντα, βόρεια της πρωτεύουσας, ένας βομβιστής-καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί κοντά σε μια στρατιωτική βάση, σκοτώνοντας τουλάχιστον τέσσερις στρατιώτες και τραυματίζοντας άλλους έξι.

Στην ίδια τη Βαγδάτη, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βομβιστικές επιθέσεις.

Το Ιράκ πλήττεται από ένα νέο κύμα βίας, το οποίο έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 2.700 ανθρώπους από την αρχή του τρέχοντος έτους, χωρίς οι δυνάμεις ασφαλείας να είναι σε θέση να σταματήσουν την αιματοχυσία.

Από τις αρχές Απριλίου η βία στο Ιράκ έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 450 ανθρώπους, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου, με βάση στοιχεία από ιατρικές πηγές και πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Το κύμα βίας, το οποίο τροφοδοτείται από την ένοπλη σύρραξη στη γειτονική Συρία και το αίσθημα αγανάκτησης της μειονότητας των σουνιτών, η οποία καταγγέλλει πως περιθωριοποιείται, αποτελεί μια μείζονα πρόκληση για τις δυνάμεις ασφαλείας, που προετοιμάζονται για τις βουλευτικές εκλογές της 30ής Απριλίου, τις πρώτες στη χώρα μετά την αποχώρηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στα τέλη του 2011.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης