Μέσα στα βομβαρδισμένα ερείπια ενός αρχαίου τόπου, ιερού για χριστιανούς και μουσουλμάνους στη Μοσούλη, ο ιρακινός βιολιστής, Αμίν Μουκντάντ, την Τετάρτη έδωσε μια μικρή συναυλία στην πόλη από την οποία αναγκάστηκε να φύγει μετά την εισβολή των μελών του Ισλαμικού Κράτους.

Όπως αποκάλυψε ο ίδιος τα τραγούδια του να συνέθεσε κρυφά ο ίδιος ενώ ζούσε υπό τον αυστηρό έλεγχο των τζιχαντιστών,

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας στο Reuters τόνισε: «Αυτό είναι ένα μέρος για όλους, όχι μόνο για μια κλίκα. Το ΙΚ δεν εκπροσωπεί θρησκεία αλλά μια ιδεολογία που καταστέλλει την ελευθερία. Κάθε τι σχετικό με το ΙΚ είναι λάθος».

Ο 28χρονος καλλιτέχνης αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Μοσούλη όταν ένα βράδυ οι τζιχαντιστές εισέβαλαν στο σπίτι του, κατάσχεσαν τα μουσικά όργανα και ορκίστηκαν να τον τιμωρήσουν θεωρώντας ότι οι μελωδίες του παραβιάζουν τη σκληροπυρηνική γραμμή με την οποία ερμηνεύουν το σουνιτικό Ισλάμ. Εκείνος διέφυγε στη Βαγδάτη όπου συνεχίζει να διαμένει.

Με τη συναυλία του, όμως, ο βιολιστής στην πόλη που κατακλύσθηκε από τους τζιχαντιστές το 2014. Ο Μουκντάντ δήλωσε ότι διάλεξε τον Τάφο του Ιωνά ή το Τζαμί του Προφήτη Γιούνις, όπως οι μουσουλμάνοι ονομάζουν τον χώρο, για να συμβολίσει την ενότητα και τόνισε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θέλω να επωφεληθώ από την ευκαιρία για να στείλω στον κόσμο ένα μήνυμα καταδίκης της τρομοκρατίας και όλων των ιδεολογιών που περιορίζουν την ελευθερία, αναδεικνύοντας την ομορφιά της μουσικής. Οποιοσδήποτε αντιτίθεται στη μουσική είναι φρικτός».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης