Αιχμές κατά της Τουρκίας άφησε τη Δευτέρα το ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο «Press TV» γύρω από τον θάνατο μιας Λιβανο-Αμερικανίδας δημοσιογράφου η οποία σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας. Η άτυχη ρεπόρτερ ήταν απεσταλμένη του αγγλόφωνου δικτύου του Ιράν στην Τουρκία, προκειμένου να καλύψει τις εξελίξεις στο Κομπανί.

Ο κυβερνήτης της τουρκικής επαρχίας όπου συνέβη το δυστύχημα απέρριψε τους ισχυρισμούςτου πρακτορείου ως αβάσιμους, λέγοντας ότι οι έρευνες βρίσκονταν ακόμα σε εξέλιξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, η Σερίνα Σιμ, σκοτώθηκε την Κυριακή όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε συγκρούστηκε με όχημα βαρέως τύπου, όπως μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Εκατοντάδες δημοσιογράφοι βρίσκονται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας ώστε να βρίσκονται κοντά στην Κομπανί της Συρίας, όπου κουρδικές δυνάμεις αγωνίζονται για τουλάχιστον ένα μήνα κατά μαχητών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, οι οποίοι έχουν καταλάβει μεγάλο μέρος της πόλης.

Ο Χαμίντ Ρεζά Εμαντί, αρχισυντάκτης του Press TV, δήλωσε ότι το Ιράν θα κινηθεί με νομικά μέσα επί του θέματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι συνθήκες γύρω από το θάνατό της (Σιμ) είναι πολύ ύποπτες και πιθανόν είναι αποτέλεσμα των αποκαλυπτικών της εκθέσεων σχετικά με τις δυσμενείς επιπτώσεις που είχαν στους πρόσφυγες της Συρίας οι πολιτικές που ασκούσαν τόσο η Τουρκία όσο και η Σαουδική Αραβία», μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο δηλώσεις του Εμαντί.

Ένας Τούρκος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, δήλωσε ότι το υπουργείο δεν είχε καμία πληροφορία σχετικά με την υπόθεση, ενώ άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα για σχολιασμό.

Ωστόσο, ο Ιτζετίν Κιουτσούκ, κυβερνήτης της επαρχίας Σανλιούρφα, απέρριψε τους ισχυρισμούς λέγοντας ότι η Τουρκία είναι ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου.

«Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι παντελώς αναληθείς», είπε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή και τόνισε πως πρόκειται για απόπειρες που στόχο έχουν να βρεθεί η Τουρκία σε δύσκολη θέση. «Θα προβούμε σε δηλώσεις όταν ολοκληρωθεί η έρευνα», είπε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης