Διεθνή αναστάτωση έχει προκαλέσει η απόφαση του προέδρου Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει κάποιος που να είναι σε θέση να προβλέψει τα ακριβή επακόλουθα από την απόφαση του Αμερικανού προέδρου, ιδιαίτερα για τη Μέση Ανατολή, όπου ο πόλεμος στη γειτονική με το Ιράν Συρία παρουσιάζει ολοένα και ευρύτερη ισραηλινή εμπλοκή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι περισσότεροι σχολιαστές υποστηρίζουν ότι «μπορεί να μην ήταν τέλεια συμφωνία, αλλά λειτουργούσε».

Οι υπόλοιπες χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία πιστεύουν πως το Ιράν ακολουθούσε πιστά τους όρους της. Το ίδιο και η Διεθνής Παγκόσμια Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (IAEA).

Την άποψη αυτή είχε εκφράσει πρόσφατα και ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής «Χααρέτζ», «ο Νετανιάχου έχει πείσει -στην πρόσφατη συνάντησή τους στην Ουάσινγκτον- τον Ντόναλντ Τραμπ ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ. Αλλά σημαίνει επίσης πως αυξάνει το ενδεχόμενο πολεμικής σύγκρουσης Ισραήλ-Ιράν στη Συρία».

Ήδη οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις βρίσκονται σε «γενικό συναγερμό», ιδιαίτερα έπειτα από πληροφορίες για «ιρανικές στρατιωτικές κινήσεις», μετέδωσε το Reuters.

Ισραηλινή περίπολος στα σύνορα με τη Συρία

Ωστόσο, αδιευκρίνιστες παραμένουν οι επόμενες κινήσεις του Αμερικανού προέδρου. Η απόφασή του για την επιβολή «αυστηρών εμπορικών αντιποίνων εναντίον της Τεχεράνης» δεν καθόρισε όρια. Πολλοί σχολιαστές υποστηρίζουν πως θα περάσει αρκετό διάστημα -κάποιοι αναφέρουν 90 ημέρες- και κάποιοι υποστηρίζουν ότι η συμφωνία «δεν έχει πεθάνει, αλλά έχει απλώς πληγωθεί», αφού την υποστηρίζουν ακόμη τα υπόλοιπα κράτη που συνυπέγραψαν (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Κίνα).

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Jean-Yves Le Drian δήλωσε πως «η συμφωνία του 2015 δεν είναι νεκρή». Είναι φανερό πως κυρίως οι Ευρωπαίοι εταίροι θα προσπαθήσουν να σχεδιάσουν στρατηγική για τη διάσωση της συμφωνίας.

Αυτό διότι -όπως αναφέρει σχόλιο του BBC- δεν είναι ξεκάθαρο τι θα μπορούσε να επακολουθήσει στην περίπτωση που το Ιράν επαναλάμβανε τον εμπλουτισμό ουρανίου.

Για την ώρα ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί, αφού χαρακτήρισε την απόφαση Τραμπ «παράνομη επειδή παραβιάζει διεθνείς συμβάσεις», πρόσθεσε πως η χώρα του «τήρησε τη συμφωνία και θα παραμείνει σ΄ αυτήν».

Σύμφωνα με ορισμένους σχολιαστές, ο πρόεδρος Τραμπ ακολουθεί τα χνάρια του προέδρου Μπους, επιδιώκοντας καθεστωτική αλλαγή στην Τεχεράνη, όπως είχε γίνει με το Ιράκ. Επισημαίνει πως πίσω από την απόφαση Τραμπ βρίσκεται το Τελ Αβίβ.

Ο Νετανιάχου στη Μόσχα

«Oι συναντήσεις μας είναι πάντοτε σημαντικές και αυτή θα είναι εξίσου σημαντική» δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου το πρωί, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Μόσχα, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Πούτιν.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είναι ανάμεσα στους προσκαλεσμένους για να παρακολουθήσουν τις γιορταστικές εκδηλώσεις για την «Ημέρα της Νίκης» του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η συνάντηση Πούτιν-Νετανιάχου θεωρείται σημαντική, επειδή κυκλοφορούν πληροφορίες -σύμφωνα με δημοσίευμα της «Jerusalem Post» – ότι «το Ιράν σχεδιάζει να προβεί σε αντίποινα εναντίον του Ισραήλ, το οποίο τόσο η Μόσχα όσο και η Τεχεράνη κατηγορούν για ανάμειξη σε αριθμό αεροπορικών επιδρομών στη Συρία».

«Λαμβάνοντας υπ’ όψιν όσα συμβαίνουν τώρα στη Συρία, είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε τον συντονισμό ανάμεσα στον ρωσικό στρατό και τις ισραηλινές δυνάμεις» πρόσθεσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με ισραηλινά δημοσιεύματα, «το μήνυμα για τη Ρωσία και τη Συρία όσο και το σύμμαχό τους Ιράν είναι πως δεν θα πρέπει το συριακό έδαφος να χρησιμοποιηθεί ως βάση επιχειρήσεων εναντίον του Ισραήλ».

Το περασμένο Σάββατο ο πρώην υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μοσέ Γιαλόν είχε αποκαλύψει πως ισραηλινά μαχητικά παραλίγο να καταρρίψουν ρωσικό που κατευθυνόταν στον ισραηλινό εναέριο χώρο το 2015. Την τελευταία στιγμή όμως, το ρωσικό μαχητικό άλλαξε πορεία μετά την επικοινωνία που έγινε με Ρώσους αξιωματικούς στην αεροπορική βάση Khmeimim στη Συρία προειδοποιώντας για τον κίνδυνο.

Στο ιρανικό κοινοβούλιο έκαψαν αμερικανική σημαία

Ιρανοί βουλευτές έκαψαν αμερικανική σημαία μέσα στο Κοινοβούλιο, καθώς και έγγραφο που υποτίθεται πως ήταν η συμφωνία, φωνάζοντας «θάνατος στην Αμερική».

Παρακολουθώντας το περιστατικό ο πρόεδρος της ιρανικής Βουλής Ali Larijani προειδοποιούσε τους βουλευτές να είναι προσεκτικοί, έτσι ώστε να μη βάλουν φωτιά στην αίθουσα συνεδριάσεων.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης